Miközben az egész országot romba dönti a válság, Lázárék újabb 4 milliárd forintot pumpáltak a geszti Tisza-kastélyba

Így már 11 milliárd forintra nőtt a keret.

Még csak indoklás sincs abban a friss kormányhatározatban, amelynek értelmében az Orbán-kormány a geszti Tisza-kastély felújításának költségeit 6,9-ről csaknem 11 milliárd forintra növeli — írta a Magyar Narancs. A projekt felelőse Varga Mihály pénzügyminiszteren kívül Lázár János építési és beruházási miniszter, akinek kormánybiztossága alatt folyamatosan csúszott és drágult a felújítási ütemterv.

A lap emlékeztetett, hogy ebben a kastélyban töltötte élete meghatározó részét Tisza Kálmán, aki 1875 és 1890 között volt kormányfő a monarchiabeli Magyarországon, valamint itt született Tisza István, aki előbb 1903 és 1905, majd 1913-1917 között volt az ország miniszterelnöke. A feledésbe merült kastély állapota az évtizedek alatt jelentősen romlott.

Ezért is dönthettek néhány évvel ezelőtt arról, hogy teljesen felújítják a kastélyt és az ingatlant körülölelő parkot is. Ám ezt folyamatos csúszások és késlekedés kísérte.

A geszti Tisza-kastély felújítási projektjének kormánybiztosa 2019 májusától Lázár János lett. Ekkor a fideszes politikus kijelentette: két év alatt helyreállítják a romos épületegyüttest.

A két év eltelt, de 2021 őszéig a felújítási munkák még csak el sem kezdődtek.

Majd ezek után Lázár a közösségi oldalán 2019. október 31-én újabb bejelentést tett, melyben arról számolt be, hogy 2020-ra megújul a geszti Tisza-kastély, holott akkor a projekt közbeszerzési eljárását még ki sem írták, így esély sem volt arra az általa jelzett időpont betartására.

Lázár 2020 januárjában egy geszti sajtótájékoztatón újabb ígéretet tett: ekkora azt mondta, még abban az évben megkezdődik a Tisza-kastély felújítása, bár korábban azt ígérte, ekkorra már befejeződik a projekt. Ám 2020-as év is úgy telt el, hogy semmi nem történt a felújítás megkezdésének ügyében. Lázár ekkor kormánybiztosként szólt arról is, hogy

a beruházásra 6-6,5 milliárd forintot biztosít a kormány.

Ezen túl további különös ellentmondás, hogy a Közbeszerzési Hatóság csak 2020. december 1-jén tette közzé a geszti Tisza-kastély felújításának első ütemére vonatkozó pályázati kiírást, amelyet már 2021 tavaszán Orbán Viktor veje, Tiborcz István üzlettársának cége, a West Hungária Bau Építőipari Kft. (WHB) és a budapesti BUILD IT Mérnökiroda Kft. párosa nyert el, amiről a 24.hu áprilisban beszámolt. A beruházás nagyságrendje ekkor már 7 milliárd forintra emelkedett, viszont ebben csak a Tisza-kastély és a 27 hektáros park felújításának első üteme szerepel.

A felújítási munkák tavaly megkezdődtek a geszti kastélynál, az első ütemmel várhatóan 2023-ra készülnének el.

Közben a Magyar Közlöny október 19-i számában megjelent kormányrendelet egy tollvonással és indoklás nélkül

4 milliárd forinttal megemelte a geszti kastély felújításának első ütemére fordítható pénzt, ami így már 11 milliárd forintra nőtt.

A kormányhatározat végrehajtásáért Lázár János építésügyi és beruházási, valamint Varga Mihály pénzügyminiszter a felelős.

A lap megjegyezte: a projekttel és a durva költségemelkedéssel összefüggésben felmerül a kérdés, mit nem vettek figyelembe a szakemberek, amikor a költségeket kalkulálták. Ezen túl az is felvetődik, hogy amikor

  • az önkormányzatokat és intézményeiket,
  • iskolákat,
  • egyetemeket,
  • szociális otthonokat,
  • állami intézményeket szigorú spórolásra inti a kormány a megemelkedett energiaárak és a megszorítások miatt,

honnan van a geszti kastély munkáira az eredetileg tervezetten felül még 4 milliárd forint?

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a projektet kizárólag adófizetői pénzből valósítják meg.

(magyarnarancs.hu)

Valódi Hírek