Kiütötte a biztosítékot a „messiás”: Felvette a kesztyűt a Momentum Magyar Péterrel szemben

Egyre zavarosabb Magyar Péter színre lépése. A Tisza Párt prominense úgy tudja, „a Momentum bűnben fogant”.

Tisztul a kép Magyar Péter váratlan feltűnésével kapcsolatban. Az ellenzéki pártok is kezdenek világos álláspontot elfoglalni az új politikai szereplővel kapcsolatban. Újabban a Momentum is felvette a kesztyűt a – sokak által „messiás”-ként imádott –, Fideszből kiugrott politikussal szemben, miután Magyar szerdán különös kijelentést tett az ellenzéki pártról.

Donáth Anna reagált Magyar Péter állításaira

Donáth Anna friss Facebook-bejezésében keményen reagált Magyar Péter súlyos kijelentésére, miszerint a Momentum „bűnben fogant”.

„Megbélyegezték ezzel azt a 266 151 embert is, akik aláírásukkal támogatták, hogy népszavazást tartsunk a 2024-es olimpiarendezésről. A »bűnünk«, amit Magyar Péter szerint elkövettünk: a NOlimpia-kampány. Ahol

a Tisza párt vezetője szerint egy »nemzeti üggyel« szemben foglalt állást a Momentum”

– hívta fel a figyelmet a Momentum elnöke.

A Momentum népszavazásért gyűjtött aláírásokat. És még ha nemzeti ügy is lett volna az olimpia, és nem Orbán Viktor megalomán nagyzolása, akkor sem lenne igaz az állítása – emlékeztetett.

„Hiszen ma már tudjuk, hogy

a NOlimpia-kampány az államcsődtől mentette meg az országot.

Komolyan gondolja Magyar Péter, hogy ez az ország, ahol romokban az egészségügy és az oktatás, ahol a költségvetésen akkora lyuk tátong májusban, ami az egész évre volt tervezve, képes lenne most nyáron olimpiát rendezni?”

– jegyezte meg, majd jelezte:

Magyar Péter a rogáni propaganda szavaival támadja a Momentumot.

„A Momentum nem bűnben fogant, hanem a rendszer és az oligarchák ellen hozták létre hazaszerető, liberális fiatalok. Magyar Péter talán kereshetne egy tükröt, és megkérdezhetné magától, hogy tényleg erkölcsi referenciává akarja tenni az elmúlt tizennégy évét, amit a NER szolgálatában töltött?

Amit most csinál, az nem pusztán annak a 266 151 embernek a megbélyegzése, a nemzetből való kirekesztése, akik aláírásukkal támogatták a NOlimpia-kezdeményezést. Hanem elárulása annak a demokratikus minimumnak is, hogy az igazán fontos kérdésekben kikérjük a választók véleményét”

– hangsúlyozta Donáth Anna.

Az volt a céljuk, hogy a többség véleménye megjelenjen a törvényalkotásban

Magyar Péter kijelentéseire Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője is reagált Facebook-oldalán.

„Már első nap több mint tízezren írták alá a népszavazási kezdeményezésünket, rengeteg nagyon kedves ember jött oda hozzánk, biztatva, hogy mennyire fontos, amit csinálunk, és milyen jó, hogy mi fiatalok tudatosan teszünk a jövőnkért, és nem hagyjuk, hogy a fejünk felett döntsenek.

Minden szabadidőnket az utcákon töltöttük, beszélgettünk az emberekkel, gyűjtöttük az íveket – végül 266 151 aláírást tudtunk leadni a választási irodának. Azért, hogy legyen népszavazás az Olimpia kérdésében.

Hogy az emberek dönthessenek róla, szeretnék-e, vagy nem”

– mutatott rá.

Cseh Katalin azt írta, Magyar Péter szerint ez a kampány a Momentum bűne.

„Ez egy olyan kirekesztő címke, amely szerintem őt minősíti, de ennél sokkal rosszabb, hogy pont egy olyan ügyet támad vele, amely a demokrácia alapját jelenti: hogy a fontos, mindannyiunk életét befolyásoló kérdésekben érdemben kikérjük a választók véleményét. Vagyis, ha a Fidesz nem hátrál meg a népszavazás elől, akkor Magyar Péter nyugodtan szavazhatott volna az Olimpia megtartása mellett.

Nekünk, liberális fiataloknak már a kezdetekben is a szabad döntés volt a kiindulási pont, amely mentén elkezdtünk politizálni.

Hogy az egyének véleménye minél jobban megjelenjen a törvényalkotásban.

Az általunk elképzelt Orbán utáni világban sokkal nagyobb hangsúly kell, hogy legyen a propaganda helyett a valódi konzultációkon – és sajnálom, hogy az interjú alapján Magyar Péter nem ezt képviseli”

– írta bejegyzésében Cseh Katalin, aki posztjához egy fotót is mellékelt még 2017-ből, amikor a NOlimpia kampányuk első napjaiban a fényképen látható mobilpulttal járta a fővárost.

Fekete-Győr András keményen reagált Magyar botrányos állításaira

Fekete-Győr András, a Momentum alapítója, országgyűlési képviselője arról írt, hogy vannak olyan pillanatok, amikre ők – mint fogalmazott –, szabadságszerető magyarok, feltétel nélkül büszkék lehetnek. Hozzátette,

az ilyen pillanatokra pedig a legmostohább időkben is jó visszagondolni.

Magyar Péterre vonatkozó bejegyzését alább közöljük:

„2017 januárjában egy maroknyi lelkes fiatal elhatározta, hogy nem történhet meg az a hazájukkal, hogy néhány NER-oligarcha az olimpia eszménye mögé bújva tönkretegye, kigazdálkodhatatlan kötelezettségvállalásokkal nyomorba taszítsa Magyarországot, elvéve ezzel a jövőjüket, de talán még a gyermekeik jövőjét is.

A NOlimpia-kampány során

hajtott minket a hitünk, hogy képesek vagyunk megváltoztatni ezt a velejéig korrupt rendszert.

Ott és akkor, mindent legyőző erőt adott számunkra, hogy egy ország állt mellénk. Mindössze néhány hét alatt 266 151 hazaszerető magyar ember írta alá az íveket, amelyeket egy pincében rendszereztünk, számoltunk. Minden nap jártuk az utcákat, dacolva a hóval, faggyal, latyakkal, a lejárató kampánnyal, aludtunk a dobozok közt, és álltuk a vitát is.

Nem féltek a vitától

Bárhol, bármikor kiálltunk a vitára.

Tisztán emlékszem, épp Fürjes Balázzsal vitáztam, amikor jött a hír, hogy Orbán megijedt és meghátrált, Tarlós Istvánnal visszavonatták az olimpiai pályázatot, nem merték kikérni az emberek véleményét.

Egy nagy közös álom vált akkor valóra, nem sokkal utána mégis álomgyilkossággal vádolt meg a Fidesz. Pedig épp a Momentum adta vissza a hazának egy olyan ország álmát, ahol van értelme kiállni a közös jövőnkétt, ahol van értelme küzdeni a döntés és általában az élet szabadságáért.

Én pedig erre mind a mai napig nagyon büszke vagyok.

Büszke vagyok, már csak azért is, mert kevés ilyen pillanatot éltünk meg az utóbbi lassan másfél évtizedben. A NOlimpia kétségkívül szíven ütötte a NER-t:

háromezer milliárd forint ellopásától, egy potenciális államcsődtől óvtuk meg a hazánkat.

Így született meg a Momentum. Egy valódi nemzeti ügy mentén, a jövőnkért fogtunk akkor össze, és futamítottuk meg a Fideszt. A nemzeti ügy akkor és most is annak kivívása, hogy a hatalom ne tudja félresöpörni a magyar polgárok akaratát.

A nemzeti ügy nem az olimpia gondolata volt, hanem a nemzet megkérdezése arról, hogy akar-e egyáltalán olimpiát.

A Momentum nem bűnben fogant. A Momentum a haza szeretetében született.

Mint a Momentum akkori elnöke, határozottan visszautasítom kijelentéseidet. A nyilatkozatod mélyen elszomorít, amit a közösségem és a NOlimpia mozgalomhoz csatlakozó 266 151 magyar polgár nevében is elfogadhatatlannak tartok.

Ezek között az akkori tízezrek között sokan vannak olyanok, akik ma a te támogatóid. Ezzel az elhamarkodott kijelentéssel az ő hazaszerető elkötelezettségüket is megérdőjelezted.

Nem finomkodott a Momentum exelnöke Magyar Péter kijelentése után

Kedves Péter!

Az erő mindig a türelemben és a tiszteletben van. Erősnek kell lenni ahhoz is, hogy megértsük egymás szándékait, és pártpolitikai megfontolásból soha senkinek ne vonjuk kétségbe a hazához való hűségét.

Én sem vonom kétségbe a tiédet, kérlek Péter, te se vond kétségbe a mi hazaszeretetünket.

Az elmúlt hónapokban sok ember látta meg benned a reményt, hogy képes lehetsz új erkölcsi és demokratikus minimumok mentén politizálni, és így megroppantani ezt a mindenkit gúzsba kötő hatalmat. Tömegek kezdtek újra hinni az erejükben.

Nagy felelősség ez.

Ahogy mondani szoktad, árad a Tisza. Hadd emlékeztesselek: a Tisza régen is áradt, sokszor, mindenfelé, összevissza, ha kellett, ha nem. Sokszor hozott bajt, tette tönkre egész életek munkáját is. Én azt mondom, vigyázzunk jobban egymásra, és minden jóérzésű magyarra, nehogy az áradás elmossa a közös értékeinket.

Az új Magyarországhoz mindenkire szükség lesz, éljen bármelyik partján ennek a folyónak!”

Kapcsolódó:

Molnár Csaba: Hagyjuk már a nyavalygást a vitákról! Nem kibúvókat kell keresni, hanem elmenni és állni a sarat

Betelt a pohár: Cseh Katalin nyílt vitára hívja a Magyar Péter által bújtatott Dávid Dórát

Botrány: Magyar Péter nem hajlandó elmenni a Partizán pénteki élő vitájára

Áll a bál: Donáth Anna keményen nekiugrott Magyar Péternek

Valódi Hírek