Itt az újabb lombkoronabotrány: Kínos fotó terjed a világhálón

A legújabb lombkoronasétány Nagykörű községben épült.

Megépült a legújabb hazai lombkoronasétány, ezúttal a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Nagykörű községben. A település már 2017-ben megkapta a projektre szánt 200 millió forintot, ám kellett hét év a műremek elkészítéséhez, amely mellesleg végül 640 millió forintot kóstált – részletezte Hadházy Ákos hétfőn a közösségi oldalán.

Idézzük Hadházy Ákos bejegyzését:

„Nem nagyon megy ez a lombkoronázás a Fidesznek. Néhány napja kilencen vágták át a szalagot a legújabb csodánál Nagykörű mellett. Azt az attrakciót, amire már 2017-ben megkapta a 200 millió forintot a falu,de aztán röpke 7 év kellett a megépüléséhez, csak »kicsit« drágábban: végül 640 millióba került a 240 méteres sétány plusz a kis bisztró a fák között.

Azaz méterenként majdnem 3 millióba fájt ez az EU-s adófizetőknek.

Az ünnepi megemlékezésében Kállai Mária fideszes képviselő is beszélt a »kezdeti nehézségekről«, amit aztán »összefogással« megoldottak (Ez kb annyit jelentett, hogy még 440 milliót adtak a polgármester álmára a mocskos, szemét, sorosista, háborúpárti Brüsszel pénzéből.

De legalább itt van lombkorona.

(Fotók: Nagy Balázs, Szoljon)”

A lomkoronasétányokról

A hasonló beruházások igazi hungarikumnak mondhatók, nem impozáns kialakításuk, sokkal inkább a projektekhez fűződő milliók és az azokból kihozott „építészeti műremekek” miatt.

Április elején írtunk arról, hogy két új látványossággal is gyarapszik Zala vármegye, a lombkoronasétányok összesen 8 milliárd forintba kerülnek majd.

Kapcsolódó: Mi a frász folyik itt? Milliárdokból épül újabb lombkoronasétány Magyarországon

Ugyanakkor nem ez a leghíresebb lombkoronasétány hazánkban. Az egész ország figyelemmel kísérte, hogy Filemon Mihály, Nyírmártonfalva fideszes polgármestere fák nélküli lombkoronasétányt alakított ki a település határában, amelyre egyébként 60 millió forint EU-s támogatást is kapott. Az ügy futótűzként terjedt el az interneten. A közösségi oldalakon rengeteg mém és vicc született az abszurd esettel kapcsolatban.

A történtekkel összefüggésben vizsgálatot indított az Európai Bizottság. A testület górcső alá vette, hogy a projektet a 2014–2020-as magyar vidékfejlesztési program keretében finanszírozták-e.

Kapcsolódó: Tovább dagad a botrány: Az Európai Bizottság is vizsgálja a lombkoronasétány ügyét

Mint ismert, februárban lépett az Integritás Hatóság, rendszerszintű vizsgálatot folytattak a lombkoronasétány-projekteknél. A szervezet feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, a többi közt költségvetési csalás és versenyt korlátozó megállapodás miatt. A kiírástól a számlák benyújtásáig mindent ellenőriztek, és a folyamat minden fő állomásán súlyos, az európai uniós támogatások felhasználására vonatkozó előírásokba ütköző szabálytalanságokat találtak.

(Hadházy Ákos/Facebook/Nyugati Fény)

Kapcsolódó:

Baj van? Úgy tűnik, a Fidesz megkezdte a menekülést a süllyedő hajóról

Valódi Hírek