Mi a frász folyik itt? Milliárdokból épül újabb lombkoronasétány Magyarországon

Erre már tényleg nem lehet mit mondani.

Két új látványossággal is gyarapszik Zala megye: a két lombkoronasétány összesen 8 milliárd forintba kerül majd – tudta meg a 444.hu.

Lombkoronasétányt minden bokorba

Lassan tényleg elmondhatjuk, hogy Magyarország a lombkoronasétányok és a korrupció országává válik.

A zalai kistelepülések – Eszteregnye és Obornak – valószínűleg nem így akartak bekerülni az országos sajtóba. Hozzájuk érkezik ugyanis két, egyenként sok milliárdos beruházás. Az erdős területeken itt is megjelenik majd a lombkoronasétány, de lesz hozzá virtuális valóság (VR), úgynevezett okoserdő és fogadóépület is.

A beruházások összesen közel nyolcmilliárd forintból valósulnak meg.

A lap az EU-s közbeszerzési értesítő alapján azt írta, hogy Eszteregnye-Obornakon a „Misztikus erdő” néven futó projekt 3,9 milliárdba kerül majd. Emellett készül majd el szintén Eszteregnyén a „Smart forest Interaktív Kaland- és Mesepark” nettó 3,8 milliárd forintért.

Először enni kell, csak utána sétálni

A Build It Mérnökiroda Zrt. építi fel majd a „Misztikus erdőt”. A lombkoronasétányt nem kapkodják el, elsőként egy 120 fős rendezvényhelyszínt, majd egy 60 fő fogadására alkalmas éttermet építenek. Ezt követi majd az attrakció maga.

Az élményt virtuális elemekkel és eszközökkel igyekeznek majd feldobni. Emelnek egy többszintes fogadóépületet is, benne VR-univerzummal, a tetején 360 fokos kupolával.

Utóbbi „belső felületére vetítő rendszerrel, projektorokkal, egyedi térélményt tud nyújtani és alkalmas hologramos vetítésre is”.

A másik beruházás, az Eszteregnyére tervezett „Smart Forest” (magyarul: okoserdő) főépületének érdekességét az üvegfalak adják majd. Így a látogatók „tudják a természet nyújtotta látványt élvezni”. Itt is megjelenik majd a virtuális valóság:

lesz VR moziterem, szabadulószobák és virtuális látogatóterek is.

A beruházás második ütemében az erdei szállásokat alakítják ki a telek hátsó részén, az erdőben. A látogatók „egyedi, magas színvonalú, »design« erdei kabinokban” lakhatnak majd.

Magyarország, a lombkoronasétányok fellegvára

Megírtuk, hogy februárban lépett az Integritás Hatóság: rendszerszintű vizsgálatot folytattak a lombkoronasétány-projekteknél. A szervezet feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, a többi közt költségvetési csalás és versenyt korlátozó megállapodás miatt.

A kiírástól a számlák benyújtásáig mindent ellenőriztek, és a folyamat minden fő állomásán

súlyos, az európai uniós támogatások felhasználására vonatkozó előírásokat sértő szabálytalanságokat találtak.

A projektek ismertek, a sajtóban sorra jelentek meg a hírek a döbbenetes alkotásokról. Volt, ami már annyira kínosra sikerült, hogy David Pressman, az Egyesült Államok nagykövete is elment megnézni a magyar korrupció leghírhedtebb jelképét.

„Meg akartam nézni a saját szemeimmel, hogy miről szólt ez a projekt.

Nyilvánvalóan a korrupció fontos téma a Magyarországgal kapcsolatos eszmecserékben”

– indokolta meg látogatásának okát a nagykövet.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek