Hivatalos: Annyira a korrupció szimbólumai lettek a lombkoronasétányok, hogy nyomozás indult a projektek miatt

Ezt nem lehetett eltussolni.

Lépett az Integritás Hatóság: rendszerszintű vizsgálatot folytattak a lombkoronasétány-projekteknél. A szervezet feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen, a többi közt költségvetési csalás és versenyt korlátozó megállapodás miatt.

A kiírástól a számlák benyújtásáig mindent ellenőriztek, és a folyamat minden fő állomásán

súlyos, az európai uniós támogatások felhasználására vonatkozó előírásokat sértő szabálytalanságokat találtak.

A projektek ismertek, a sajtóban sorra jelentek meg a hírek a döbbenetes alkotásokról. Volt, ami már annyira kínosra sikerült, hogy David Pressman, az Egyesült Államok nagykövete is elment megnézni a magyar korrupció leghírhedtebb jelképét.

„Meg akartam nézni a saját szemeimmel, hogy miről szólt ez a projekt.

Nyilvánvalóan a korrupció fontos téma a Magyarországgal kapcsolatos eszmecserékben”

– indokolta meg látogatásának okát a nagykövet.

Az Integritás Hatóság a vizsgálat során az alábbiakat állapította meg:

  • A kedvezményezettek nagy csoportja között fennáll az összejátszás gyanúja: a pályázók nagy része két vármegyére (Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg) korlátozódva, azonos tartalmú támogatási kérelmeket nyújtott be, megegyező projektleírással, műszaki tartalommal, tervezővel és kivitelezővel, gyakorlatilag ugyanolyan összköltségvetéssel és hasonlóan jelentős mértékben túlárazva a projekteket.
  • Már a pályázati kiírás is szabálytalan volt, a folyamatból pedig hiányoztak az ellenőrzési mechanizmusok, kontrollok. A kiírást a kezdeti helyes iránytól eltérve, több módosítás után végül úgy publikálták, hogy csak a pályázók egy szűk körének kedvezett.
  • Az irányító hatóság nem alakított ki objektívan elbírálható értékelési keretrendszert. Gyakorlatilag nem voltak olyan tényszerűen elbírálható mérőszámok, amelyek alapján összehasonlítható lett volna a pályázatok szükségessége vagy létjogosultsága.
  • Sérülhetett az egyenlő bánásmód elve is, mivel a pályázókat egyenlőtlen feltételek teljesítése elé állították például a hiánypótlási lehetőséggel, illetve annak elmaradásával.

Az Integritás Hatóság vizsgálata feltárta azt is, hogy a támogatás nyertesei a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzések során vélhetően korlátozták a versenyt.

A lombkoronasétányokra kiírt pályázat hivatalosan „Az erdei ökoszisztémák térítésmentesen nyújtott közjóléti funkcióinak fejlesztése” néven futott, amelyre 1,61 milliárd forintot szántak.

(Kiemelt képünkön Filemon Mihály, Nyírmártonfalva polgármestere látható)

Valódi Hírek