Mi lesz ebből? Nagyon gyanúsan hallgat Orbán Putyin botrányos banzájáról

Vlagyimir Putyin beiktatása után kormányt is alakít. Vajon ott lesz a magyar kormányfő?

Május 7-én, kedden hivatalosan is beiktatják Vlagyimir Putyin orosz elnököt, aki immár az ötödik ciklusát kezdi meg – 2012 óta sorban a harmadikat. Miután már több mint 2 év eltelt azóta, hogy háborút indított Ukrajna ellen, a moszkvai ünnepségen valószínűleg kevés külföldi államfő, diplomáciai képviselő teszi majd tiszteletét – mutatott rá az rtl.hu.

Köztudott, hogy Orbán Viktor az orosz agresszorral cimborál, elsők között gratulált Putyinnak az újrázáshoz. Levelében többek között arról is szót ejtett, hogy

Magyarország készen áll a két ország közötti együttműködés fokozására.

Kapcsolódó: Váratlan fordulat: Aggódhat Orbán, megfenyegették Magyarországot Putyinék

Eközben az Egyesült Államok és több EU-s tagállam is bojkottálta a Putyin beiktatási ceremóniáján való részvételt – számolt be róla a reuters.com. Egyelőre nincs információ arról, hogy az Orbán-kormány részéről jelen lesz-e valaki a moszkvai ünnepségen.

Vlagyimir Putyin beiktatása után kormányt is alakít, amelynek élén várhatóan ismét Mihail Vlagyimirovics Misusztyin fog állni. Emellett várhatóan Szergej Lavrov marad a külügyminiszter, Szergej Sojgu pedig a védelmi tárca vezetője.

Mellesleg épp a minap írtunk arról, hogy Vlagyimir Putyin atomfegyverekkel tartott hadgyakorlatot. Erről >>ITT<< írtunk részletesen.

Kiderülnek az Orbán–Putyin biznisz részletei

Mint írtuk, másodfokon is adatigénylési pert nyert a Demokratikus Koalíció az állami gázkereskedő ellen. A történtekről Molnár Csaba árnyék-kancelláriaminiszter, a DK európai parlamenti képviselője számolt be a minap.

Hangsúlyozta: végre megismerhetjük azokat a Fidesz-közeli nagyvállalatokat és milliárdosokat, akik éveken át a világpiaci ár többszörösért adták el az oroszoktól vásárolt gázt a magyar embereknek.

A Fővárosi Ítélőtábla döntése arra kötelezte az MVM gázkereskedőjét, hogy nevezze meg azokat a cégeket és kapcsolattartó személyeket, akik 2021 óta, az Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök által kötött gázalku keretében orosz gázt adtak el a magyar államnak.

„Amint ezeket az adatokat megkaptuk, azonnal nyilvánosságra hozzuk”

– fogalmazott Molnár Csaba. Közleményében rámutatott arra is, hogy Orbán és Putyin gázalkujával kizárólag a fideszes milliárdosok és nagyvállalatok jártak jól, a magyarok viszont belerokkantak az áremelésbe.

Kapcsolódó: Kiperelte a DK, hogy kik gazdagodtak meg Orbán és Putyin piszkos gázalkuján

Nyakig ülnek a szószban Orbánék

Április végén írtunk arról, hogy az Európai Parlament (EP) felszólította az EU, valamint a tagországok politikai vezetését, hogy azonnal és határozottan lépjenek fel az orosz beavatkozási kísérletekkel szemben. Az EP pár hete szavazta meg az állásfoglalást, amely elítéli a Vlagyimir Putyin vezette rezsim azon kísérleteit, hogy beavatkozzon az európai jogalkotási eljárásokba és szavazásokba.

„Ezeknek a taktikáknak következményekkel kell járniuk”

– szögezték le a képviselők.

Kapcsolódó:

Egyre nagyobb szószba kerül Orbán: Elszabadulhat a pokol a karmelitában az EU lépése után

Valódi Hírek