Egyre nagyobb szószba kerül Orbán: Elszabadulhat a pokol a karmelitában az EU lépése után

Betelt a pohár.

Az Európai Parlament (EP) felszólítja az EU, valamint a tagországok politikai vezetését, hogy

azonnal és határozottan lépjenek fel az orosz beavatkozási kísérletekkel szemben

– írta közleményében a testület.

Elítélték Oroszország törekvéseit, következményeket helyeztek kilátásba

Az EP csütörtökön szavazta meg az állásfoglalást, amely elítéli a Vlagyimir Putyin vezette rezsim azon kísérleteit, hogy beavatkozzon az európai jogalkotási eljárásokba és szavazásokba.

„Ezeknek a taktikáknak következményekkel kell járniuk”

– szögezték le a képviselők.

Bizonyítékok kerültek elő

Az állásfoglalás szerint megdöbbentőek azok a hitelt érdemlő állításokat, amelyek szerint a testület egyes képviselőinek pénzt fizettek az orosz propaganda terjesztéséért. Jelezték, közülük többen is részt vettek a Voice of Europe oroszbarát weboldal tevékenységében Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja közben.

A képviselők célja mindezzel, hogy az EU és a tagállamok vezetői kiemelten kezeljék az orosz beavatkozási kísérletek ügyét – nemcsak az uniós intézményekben, hanem az egész EU-n belül. Közölték, mindezt sürgősen és határozottan szükséges megvalósítani a közelgő európai parlamenti választások miatt.

Orbán Viktorék is a célkeresztben

Az EP állásfoglalásában

„komoly aggodalmának ad hangot a magyar kormány számos politikája és álláspontja miatt,

amely Orbán miniszterelnök vezetésével számos kritikus alkalommal helyezkedett oroszbarát vagy Kína-barát álláspontra”.

A dokumentum szerint

a Fidesz „Kreml-barát üzeneteket és propagandát terjeszt.

Azt írták, hitelt érdemlő bizonyítékok támasztják alá, hogy 2020-ban Peter Pelligrini, Szlovákia akkori miniszterelnöke magyar kollégája, Orbán Viktor közbenjárását kérte ahhoz, hogy „a 2020. évi szlovákiai parlamenti választások előtt megkapja a Kreml támogatását”.

„Ennek eredményeként Pelligrini miniszterelnök 2020 februárjában, három nappal a választások megtartása előtt Oroszországba látogatott”

– írták arról az esetről, amelyről korábban a VSquare is beszámolt.

Több országban is azonosítottak orosz és kínai kémeket

Magyarországon kívül kitértek még többek között Bulgáriára és Németországra is, ahol hasonló eseteket azonosítottak. Aggodalmukat fejezték ki például amiatt is, hogy az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozó Irodája (FBI) a közelmúltban kihallgatta Maximilian Krah EP-képviselőt (AfD), akinél szintén felmerült a gyanú, hogy

pénzt kapott a Kreml ügynökeitől,

ráadásul néhány napja letartóztatták az asszisztensét, akit azzal vádoltak meg, hogy kínai kém volt.

Az EP a dokumentumban felszólítja az AfD-t, hogy azonnal tegyen nyilvános nyilatkozatot pénzügyi kapcsolatairól, valamint hozza nyilvánosságra a Kremlhez köthető forrásokból származó összes kifizetés célját és pontos összegét. Név nélkül megemlítették Tatjana Ždanoka lett képviselőt is, akit kémkedéssel vádoltak meg.

Jöhetnek az újabb szankciók

A külföldi befolyásról szóló állásfoglalás felszólítja a tagállami kormányokból álló Európa Tanácsot, hogy a Kreml-támogatású médiát, valamint az uniós propaganda- és dezinformációs kampányok felelőseit is

vonják be a következő, Oroszország elleni szankciócsomagba.

Az állásfoglalást elfogadták

Az állásfoglalást 429 igennel – köztük három DK-ssal és az Esély Közösséget alapító Ujhelyi Istvánnal –, 27 ellenszavazattal – ebből öt fideszes képviselővel –, 48 tartózkodás mellett

fogadták el

a parlamenti nyilvántartás szerint.

(telex.hu nyomán)

Valódi Hírek