Erasmus-ügy: A kormány engedelmeskedik az Uniónak, ha kell, átírják a jogszabályt

Navracsics Tibor azt mondta, a kormány kész kivonulni az egyetemi kuratóriumokból.

A magyar kormány kész a jogszabályváltozásra annak érdekében, hogy a közalapítványi kuratóriumokban megszüntessék az összeférhetetlenséget

– jelentette ki Brüsszelben Navracsics Tibor, miután két uniós biztossal, Mariya Gabriel innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős, illetve Johannes Hahn költségvetésért felelős testületi taggal tárgyalt. A téma az Erasmus+, illetve a Horizon Europe programokban történő magyar észrevétel volt.

A miniszter kiemelte, hogy részükről nem akadály, ha az Európai Bizottság azt akarja, hogy

a politikusok ne lehessenek tagjai a kuratóriumoknak, akkor átírják a jogszabályt.

„Két nem túl bonyolult jogszabály-módosításról van szó, ennek nem lesz akadálya. Márciusban, amikor a parlament ismét ülésezik, akkor ezeket át tudjuk vezetni”

vetítette előre.

Az ügy előzménye, hogy az Európai Unió 21 magyar egyetemen felfüggesztette az Erasmus+ ösztöndíjat. Ezek azok a felsőoktatási intézmények, amelyek esetében a fenntartó úgynevezett közérdekű vagyonkezelő alapítványokat hozott létre, és a kuratóriumba kormánytagokat és más magas tisztséget viselő politikusokat ültettek be. Az unió szerint

ez összeférhetetlen.

Navracsics azt mondta, egyelőre nem világos még, hogy mely politikai pozíciók jelentenek összeférhetetlenséget, de a miniszteri szerinte biztosan az.

Egyébként korábban Gulyás Gergely is azt mondta a kormányinfón, hogy ha kell, akkor átírják a jogszabályt, hogy megszüntessék az összeférhetetlenséget. A kancelláriaminiszter akkor arra is kitért, hogy amikor Brüsszellel megállapodtak, akkor annak megfelelően módosították az összeférhetetlenségi szabályokat — tehát úgy jártak el, ahogy a Bizottság kérte.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek