„Az állam bele fog nyúlni a zsebünkbe” – Heteken belül érkeznek a súlyos megszorítások a szakértők szerint

Ennek megisszuk a levét.

Milyen lesz 2024?

Megszorítások és az elmúlt hónapokhoz hasonlóan forintgyengülés várható az idei év hátralévő részében – ez derült ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. felméréséből. A cég szerint a kormányzati szigorítás leginkább a választások után várható.

A vállalat kutatásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar gazdaság 2023-ban recesszióba (hanyatlási spirálba – a szerk.) került. Mindemellett azonban az infláció nagymértékben csökkent, és a külső – tehát a nemzetközi – egyensúlyban is kedvező fordulat következett be.

A GKI szerint a magyar kormányzatnak nincs új stratégiája, ehelyett továbbra is az újraiparosítást erőlteti a kabinet. Az intézet előrejelzése alapján a magyar gazdaság idén 2%-kal bővülhet, az infláció pedig 5,5%-os lehet. A kutatók arra számítanak, hogy a nyugdíjak reálértéke mindössze fél százalékkal nő, míg a bérek 5%-kal emelkedhetnek 2024-ben.

A beruházásokban a fentiekkel ellentétben 2%-os csökkenéssel számolnak az állami beruházásokkal kapcsolatos korlátozások miatt. A felmérés legsúlyosabb kijelentése, hogy

a választások után felerősödhet a megszorítási politika,

és elindulhat a túlzottdeficit-eljárás.

Bod Péter Ákos komoly megszorításokra számít

{A} költségvetési hiány óriási lett az első két hónapban, ami előre vetíti azt, hogy előbb–utóbb a pénzügyminiszter,

az állam be fog nyúlni a zsebünkbe”

– erről már Bod Péter Ákos beszélt. A szakember szerint az idei év valamelyest könnyebb lesz, mint a 2023-as volt, de az első hónap mégsem indult túl jól.

A közgazdász számításai az Orbán-kormány valamelyest visszafogja majd a kiadásokat, és adóemelésekkel is számolni kell. Bod Péter Ákos szerint „be kell tömni” a gazdasági szektorban keletkezett réseket, hiszen a nagy költségvetési hiány miatt nehéz finanszírozni a magyar állam működését.

(ATV nyomán)

Valódi Hírek