Ez most valami vicc? Sulyok Tamás egészen meglepő óhajjal sietett Ferenc pápához

Ferenc pápa Sulyok Tamás államfőt fogadta csütörtökön Vatikánvárosban.

Ferenc pápánál tett hivatalos látogatást Sulyok Tamás csütörtökön Vatikánvárosban. Az egyházfővel a közösségekről, közösségeink jövőjéről beszélgettünk – árulta el a köztársasági elnök a helyszínen a magyar újságíróknak.

Mint mondta, a találkozón szóba került egy személyes téma is, amely a Szentatya budapesti látogatásakor mondott beszédének egyik üzenetét érintette. Ferenc pápa Szent István egyik intelmét említette, amely szerint légy szelíd, hogy sohase harcolj az igazság ellen – idézte fel az államfő. Ez Szent István fontos üzenete, és nem véletlen, hogy éppen Ferenc pápa hívta fel rá a figyelmet – vélekedett Sulyok Tamás.

A köztársasági elnök számára ez az intelem sokat mond, megérintette, ezért

megkérdezte a pápát, nekiajándékozhatja-e,

hogy mint mottót használhassa. Ferenc pápa rábólintott a kérésére.

Ajándékokat vitt a Szentatyának

A magyar államfő első ajándéka a középkori magyar történelmet és szent királyainkat bemutató Képes Krónika díszmásolati példánya. Emellett egy matyóhímzéssel ellátott, hófehér alapú, arany mintázattal tarkított oltárterítővel is meglepi a köztársasági elnök a Szentatyát. Továbbá egy, a feltámadás, az újjászületés és a termékenység szimbólumaként számon tartott hímes húsvéti tojást is ajándékba kapott Őszentsége.

Kapcsolódó: Már össze is csomagolt Sulyok Tamás: Ezekkel az ajándékokkal halmozza el Ferenc pápát az államfő

Sulyok Tamás az egyházfővel megosztotta a matyó hímzés történetének legendáját, ráadásként pedig megajándékozta a Ferenc pápát a Szent István király intelmei Imre herceghez című kötettel is. Ferenc pápa 2023-as magyarországi látogatásakor említette, hogy a könyvtárában nincs meg ez a kiadvány.

Az államfő csütörtökön részt vett azon a kihallgatáson is, amelyen Ferenc pápa a Magyar Nemzeti Zarándoklatra érkezett magyarokat fogadta, majd ezt követően jelen volt a zarándoklatot lezáró misén a Szent Péter-bazilikában. Magyarországról, a magyarok lakta határon túli területekről és a nyugati magyar közösségektől 1500-an érkeztek a Magyar Nemzeti Zarándoklatra, amelyet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) hirdetett meg. Ezzel nyilvánítottak köszönetet Ferenc pápa tavaly április 28. és 30. között Budapesten tett apostoli látogatásáért.

A köztársasági elnök pénteken Fra John Dunlappal, a Szuverén Máltai Lovagrend nagymesterével folytat majd megbeszélést.

(MTI/Nyugati Fény)

Valódi Hírek