Hatalmas balhé tört ki Orbán miatt Brüsszelben: Kipenderítették a miniszterelnök rendezvényét a második helyszínről is

Végül nagy nehezen találtak újabb helyszínt a konferenciának – sorban a harmadikat. Orbán Viktor Brüsszel városában szónokolhat az eseményen.

Másodszor is lemondták azt a brüsszeli rendezvényt, amelyen Orbán Viktor és mellette más, szélsőjobboldali politikusok szónokolnának a napokban – kedden és szerdán kerül sor a konferenciára.

Az eseményt a Mathias Corvinus Collegium brüsszeli irodája szervezte, a helyszín eredetileg a Concert Noble lett volna. Ám a tulajdonosok lemondták a rendezvényt, amelyet mellesleg Nemzeti Konzervatív Konferencia (NATCON) névre kereszteltek.

Ezt követően jött képbe a Hotel Sofitel. Hétfőn még úgy tűnt, minden a legnagyobb rendben, ám kedden kora reggel már arról szóltak a hírek, hogy a szálloda este visszalépett.

Eközben az antifasiszta szervezetek már demonstrációt terveztek a konferencia miatt.

„A sajtó figyelmeztetett az esemény természetére és az emberekre, akik érkeznek majd”

– mondta Etterbeek polgármestere, Vincent de Wolf a minap a The Brussels Times-nak Orbán Viktor köreinek Brüsszel városában megrendezendő eseménye miatt.

Mint közölte, értesítette a helyi hatóságokat, akik felvették a kapcsolatot a szállodával, amelynek vezetősége végül törölte az eseményt.

Mellesleg a Concert Noble is azért mondott végül nemet a konferenciára, mert egyre nagyobb nyomás helyezedett rájuk annak természete miatt.

Az esemény ellen tüntető egyik aktivista elárulta, hogy a második lemondás bejelentése előtt mintegy 30 antifasiszta szervezet kinyilatkoztatta, hogy ellenzi a szélsőjobboldali konferenciát (amely egyben adománygyűjtés is).

Nyílt levelük szerint az MCC brüsszeli irodája nyomást próbált gyakorolni a belga főváros vezetésére. El akarták érni, hogy az találjon új helyszínt a rendezvénynek. Az aláírókat megdöbbentette, hogy Orbán Viktor intézetének ekkora hatalma lehet Brüsszelben.

Késő este érkezett a hír, hogy a szervezők végül találtak helyszínt az eseménynek. Ez végül a saint-josse-i Claridge Events lett.

Valódi Hírek