Most érkezett: Súlyos csapást mért Orbánra az EU, kegyetlen vizsgálatok elé néz a magyar kormány

Lesújtó hírek jöttek az EU-s pénzekről.

A szuverenitás védelméről szóló törvény és a széles hatáskörökkel bíró Szuverenitásvédelmi Hivatal felállítása

sérti a szabad és tisztességes választások elvét

– rögzítették a Népszava birtokába került ötpárti határozattervezetben, amelyről a jövő héten fog szavazni az Európai Parlament (EP) plenáris ülése.

Kapcsolódó: Most érkezett: Orbán embere bejelentette, kiknek kell félniük az új hivatal vizsgálataitól

Határozottabb fellépést szorgalmaztak

Az információk szerint hasonló megállapításokat fogalmaztak meg az Európai Bizottság felszólító levelében is, amellyel február 7-én – a fenti „jogszabály” okán –

elindították a kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen.

A magyar kormány két hónap határidőt kapott, hogy érdemben válaszoljon az EU kifogásaira. Úgy tudni, Orbán Viktor kormányának válaszait jelenleg is értékelik Brüsszelben. Amennyiben a választ nem tekintik megfelelőnek, úgy a folyamatot a következő szakaszba léptetik, majd az EU bírósága elé is vihetik az ügyet.

A magyarországi jogállamiság megerősítéséről szóló dokumentumban megállapították: az uniós értékek rendszerszintű megsértésének megállapítása céljából 2018-ban elindított hetes cikkelyes eljárás alatt a helyzet Magyarországon tovább romlott, amelyhez hozzájárult

az európai intézmények határozott fellépésének a hiánya is.

Súlyos jogsértések merültek fel

Mindez az országot a választási autokrácia hibrid rendszerévé alakította – szögezték le a kereszténydemokraták, a szocialisták, a liberálisok, a zöldpártiak és a szélsőbaloldaliak által előterjesztett tervezetben.

Mint írták, a hetes cikkelyes eljárásban végre el kell jutni az ajánlások megfogalmazásáig, majd ki kell mondani, hogy

Magyarország súlyosan és tartósan megsértette-e az uniós értékeket.

Kapcsolódó: Döntött az Európai Bizottság: Befutott az expressz a rossz hírrel Orbánékhoz

Felfüggeszthetik az EU-s pénzek folyósítását

A képviselők aggodalmaikat fejezték ki a július elsején esedékes magyar EU-elnökség miatt is, és bírálják a tagállamokat, amiért elnézik, hogy a magyar kormány képviselői elnököljenek az EU Tanácsának demokráciával, jogállamisággal, alapvető jogokkal és az EU pénzügyi érdekeinek védelmével foglalkozó ülésein.

„Komoly aggályokat vet fel az a decemberi határozat, amely – az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítését szolgáló intézkedések nyomán – 10,2 milliárd euró támogatást szabadított fel Magyarország számára anélkül, hogy az uniós források szabályszerű elköltését megfelelő pénzügyi ellenőrzési mechanizmusok vagy közbeszerzési eljárások biztosítanák”

– áll az állásfoglalásban, amelyben felszólították a döntéshozó Európai Bizottságot, hogy vizsgálja felül korábbi határozatát, „különösen az elfogadása óta hozott nemzeti intézkedések, valamint a volt igazságügyi miniszter kiszivárogtatott, az ügyészség függetlenségének hiányára és a büntetőeljárásokba való politikai beavatkozásra utaló megnyilatkozásai fényében”.

Az előterjesztők azt közölték: mindaddig

fel kell függeszteni a Magyarországnak szóló közösségi támogatásokat,

amíg a kormány a feloldásukhoz kötött összes feltételt nem teljesítette és az intézkedések a gyakorlatban is hatékonynak nem bizonyultak.

Célkeresztben Orbánék hivatala

A képviselők állásfoglalása kitért a brüsszeli nyomásra felállított Integritás Hatóságra is, amelynek puszta létrehozása szerintük nem elegendő a felmerült problémák orvoslására. Jelezték, ragaszkodnak ahhoz, hogy megerősítsék az új intézmény vizsgálati hatáskörét, valamint hogy kötelezővé tegyék az ajánlásait és biztosítsák megfelelő hozzáférését az adatbázisokhoz.

Más is szemet szúrt az EU-nak

Kapcsolódó: Bejelentették: A Spar Svájcba menekíti magyarországi vagyonát Orbán Viktorék karmai elől

Az EP friss tervezetében ismét előkerül a „stratégiai érdekűnek minősített vállalatokkal szembeni rendszerszintű diszkriminatív gyakorlat”, amely miatt egyes cégek kiszorulnak a magyar piacról. Ezért az EP felszólította az Európai Bizottságot, vizsgálják meg, hogy az ilyen jellegű gyakorlatokat lehetővé tevő magyar jogszabályok összhangban vannak-e a hatályos európai joggal, és ha kell, a panaszokat továbbítsák az EU Bírósága elé.

Úgy tudni, az EP jövő heti plenáris ülése elé kerülő tervezethez a frakciók még módosító indítványokat fognak benyújtani.

Kapcsolódó:

FRISS: Elkezdődött az EU-csúcs, alaposan megizzasztják Brüsszelben Orbánt (+fotók és videó)

Teljesen beijedtek Láncziék: Foggal-körömmel kapaszkodna a hatalomba Orbánék hírhedt hivatala

Pácban vannak Orbánék: Keményen odapörkölt az EU a brutális leszámolásra készülő hivatal miatt

Valódi Hírek