Trócsányit elérte Orbán bosszúja: Nemet mondott a miniszterelnöknek, most a munkája bánhatja

Kapott egy kancellárt a nyakába. Trócsányi László bánhatja, hogy nem mondott igent Orbán felkérésére.

Megírtuk, hogy Trócsányi László nemet mondott Orbán Viktornak: a Fidesz felkérése ellenére sem akart alkotmánybíró lenni. Pedig nagy valószínűség szerint a testület elnökének választották volna.

Február végén Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Facebookon árulta el: Trócsányi László a jelölt az Alkotmánybíróság elnöki pozíciójára. A 67 éves jogtudós azonban közölte, hogy a Károli Gáspár Református Egyetem rektoraként dolgozik a továbbiakban.

Hirtelen átalakították az egyetemi struktúrát

A Károli Gáspár Református Egyetem vezetési struktúráját azonban április 15-ei hatállyal a Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnökségi Tanácsa átalakította. A kancellári feladatok ellátásával Csáki-Hatalovics Gyula Balázst bízták meg – írta a 444.hu.

Pár éve, 2021 és 2022 között már működött hasonló módon az egyetem. A kancellári tisztséget akkor is Csáki-Hatalovics töltötte be. Majd 2022 februárjában Csáki-Hatalovicsot lefokozták, gazdasági igazgató lett belőle. Ugyanakkor Trócsányit kinevezték az egyetem rektorának.

Beiktatásán az azóta a kegyelmi botrányba belebukott Balog Zoltán akkori zsinati elnök is jelen volt, és személyesen áldotta meg az új vezetőt.

A kegyelmi botrány pedig lavinaként sodorta magával az embereket: először Novák Katalin köztársasági elnök, majd Varga Judit volt igazságügyi miniszter mondott le. Novák helyére az Alkotmánybíróság elnökét, Sulyok Tamást jelölte a Fidesz.

Ezzel viszont megüresedett az AB elnöki széke: erre szemelte ki Orbán Viktor Trócsányit, aki nemet mondott a felkérésre.

Most azonban egy kancellárt kapott a nyakába rektorként. Ráadásul olyat, akit annak idején épp miatta fokoztak le.

Valódi Hírek