Közel sincs vége: Méretes port fog kavarni Orbán Viktorék legújabb terve

Orbán Viktor és kormánya számára a Kínával kötött megállapodás csupán a kezdet volt. Szerdán egy másik megállapodás kerül terítékre a parlamentben.

Mi jön most? Az orosz-ukrán háború miatt kihirdetett veszélyhelyzet november 19-ig történő meghosszabbításáról tárgyal szerdán az Országgyűlés. A veszélyhelyzet meghosszabbítását a kormány azzal indokolja, hogy az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa, valamint ezek magyarországi következményei az elmúlt időszakban továbbra sem változtak.

KAPCSOLÓDÓ: Orbán Viktort széttépték a dühös magyarok

A parlament megvitatja az európai hagyományos fegyveres erőkről szóló szerződés (CFE) és kiegészítő dokumentumai felfüggesztéséről szóló indítványt.

Miért? Ennek indoka, hogy Oroszország 2023-ban felmondta a szerződést, a NATO-tagállamok pedig kinyilvánították szándékukat a szerződés végrehajtásának felfüggesztésére.

A törvényjavaslattal Magyarország ezen szándéknak tesz eleget. Az 1992-ben hatályba lépett, az Atlanti-óceán és az Ural-hegység közötti térségre vonatkozó szerződés a nehézfegyverzet öt kategóriáját korlátozta.

Két további nemzetközi szerződés is szerepel a napirenden. Az egyik

egy magyar-vietnámi megállapodás

a nemzetközi és szervezett bűnözés elleni küzdelemben és megelőzésben való együttműködésről, a másik a Magyarország és Törökország között a polgári veszélyhelyzetek terén folytatott együttműködésről szól.

A belügyi ágazati feladatellátást támogató törvények kormány által kezdeményezett módosítása után a rendőrség – feladatai ellátása céljából – megismerheti a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatait, és közvetlenül hozzáférhet a vendéginformációs zárt adatbázishoz.

A képviselők tárgyalják a Nemzeti Földalap hatékonyabb kezeléséhez szükséges egyes törvények módosításáról szóló javaslatot, amelynek értelmében május végével megszűnik a Nemzeti Földügyi Központ.

Feladatait részben az agrártárca, részben az államkincstár veszi át.

A veszélyhelyzet meghosszabbítása

Február végén írtunk arról, hogy „társadalmi egyeztetésre” bocsátotta az Igazságügyi Minisztérium azt a javaslatot, amelynek alapján a parlament felhatalmazhatná a kormányt a háborús veszélyhelyzet 180 napos meghosszabbítására. Vagyis

november 19-ig tart az újbóli „veszélyhelyzet” Magyarországon az ukrajnai háború miatt.

Orbán Viktor kormányfő a háborús veszélyhelyzet kezdetét 2022 májusában jelentette be. Ezzel lehetőséget is teremtett magának, hogy olyan rendeleteket alkosson, amelyekkel törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket is hozhat.

Nemrég megállapodtak Kínával

Mint megírtuk, Pintér Sándor és kínai kollégája február közepén megállapodtak:

közösen járőröznek majd a magyar és kínai rendőrök.

Az ügyre többek között a német Welt is felhívta a figyelmet. Jelezték, a megállapodás után a Szerbiához közeli magyar városokban is megjelenhet a kínai rendőrség.

(MTI/Nyugati Fény)

Kapcsolódó:

Világbotrány törhet ki Orbánék gyalázatos lépése miatt: Súlyos kockázatokat rejt a kínai rendőrök bevetése Magyarországon

Valódi Hírek