Most bukott el Orbánék brutális kamuja: Pontosan az ellenkezőjét tették annak, amit ígértek

Gyorsan cserélődik a köpönyeg. Az Orbán-kormány Ukrajna kapcsán ellentmond magának.

Kiderült: az Orbán-kormány jócskán megemelte az ukrajnai fegyverutánpótlásra szánt európai uniós kerethez való hozzájárulást. Persze, csak stikában, a propaganda ennek épp az ellenkezőjét akarja elhitetni velünk.

Megjelent a kormányhatározat

Hétfőn éjjel a Magyar Közlönyben jelent meg Orbán Viktor aláírásával megjelent a kormányhatározat „az európai békekeret Magyarországot érintő feladatainak ellátásáról szóló 1714/2021. (X. 12.) Korm. határozat módosításáról” címmel.

Ez kimondja, hogy a kormány:

„egyetért az Európai Unió tevékenységei finanszírozásának reformja keretében a Külügyek Tanácsa 2021. március 22-i ülésén jóváhagyott, az Európai Békekeret létrehozásáról szóló döntése kapcsán a tagállamok hozzájárulásán alapuló finanszírozással kapcsolatos feladatok ellátásával”,

valamint

„megerősíti a Külügyek Tanácsa 2023. március 13-i és 2023. június 26-i ülésén jóváhagyott, az Európai
Békekeret többéves költségvetésének növeléséről szóló döntését”.

Tízmilliárdokkal támogatjuk

A következő években 24,4, 19,5, 19,8, illetve 19,2 millió euróval, összesen 82,9 millió euróval – a jelenlegi árfolyammal számolva – több mint

32 milliárd forinttal emeli meg a magyar kormány az ország hozzájárulását az Európai Békekerethez.

Ebből az összegből finanszírozzák az Ukrajnának szánt fegyvervásárlásokat, mivel erre a célra az Unió saját költségvetéséből nem költhet.

Változnak az Orbán-kormány Ukrajna kapcsán alkotott elképzelései

Egy éve még arról írtunk, hogy az Európai Unió tagállamai közel ötven százalékkal növelnék a fegyverszállítások finanszírozására szolgáló alapot. Magyarország azonban továbbra is akadályozza, hogy ebből a keretből többet juttassanak Ukrajnának.

Ukrajna támogatásával kapcsolatban Orbánék ide-oda táncolnak, ahogy épp az érdekeik diktálják. Február elején Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: Magyarország (értsd: az Orbán-kormány) elvárásai teljesültek, így nem volt oka blokkolni az Ukrajnának szánt pénzügyi segítséget.

Szijjártó hangsúlyozta:

garanciát kaptak arra, hogy Ukrajna nem azt a pénzt kapja, amely Magyarországnak járna.

A magyar fegyvergyárak is beszállhatnak?

Beszámoltunk arról, hogy az Európai Bizottság márciusban különített el 500 millió eurót az európai védelmi ipar számára, annak érdekében, hogy 2025 végére az évi lőszergyártási kapacitást kétmillió lövedékre növeljék.

A részben magyar állami felügyelet alatt álló N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holding és a Rheinmetall Hungary Munitions Zrt. is a döntés kedvezményezettjei között van.

Megírtuk, hogy a zalaegerszegi Rheinmetall gyárban készült német Lynx lánctalpas gyalogsági harcjárművek kerülhetnek az ukránokhoz.

Mindezt annak ellenére, hogy Orbánék többször hangsúlyozták, hogy Magyarország nem támogatja fegyverekkel Ukrajnát.

Ez jól mutatja, hogy az Orbán-kormány a szöges ellenkezőjét cselekszi, mint amit kifelé mutat, ha politikai érdekei megkívánják.

Valódi Hírek