Elszólta magát Szijjártó: Kiderült, miért vett hátraarcot az Orbán-kormány (+videó)

Itt az indok.

Ukrajna támogatásáról

Magyarország (értsd: az Orbán-kormány) elvárásai teljesültek, így nem volt oka blokkolni az Ukrajnának szánt pénzügyi segítséget. Erről Szijjártó Péter beszélt a belgiumi VRT TV-nek adott nyilatkozatában, amelyet vasárnap a Facebook-oldalán is közzétett.

Szijjártó hangsúlyozta:

garanciát kaptak arra, hogy Ukrajna nem azt a pénzt kapja, amely Magyarországnak járna.

Az Európai Bizottság pedig minden évben jelentést fog készíteni, amelynek alapján az Európai Tanács iránymutatást ad a bizottságnak, és felülvizsgálati mechanizmussal ellenőrzik, miként költi el a pénzt Ukrajna – tette hozzá.

A tárcavezető arra a kérdésre is válaszolt, hogy legtöbben azt állítják, Magyarország meghátrált, anélkül, hogy engedményeket kapott volna, és a vereséget győzelemmé forgatta át.

Az interjúban elmondta, szerinte „ez nem alkudozás volt, mi soha nem kevertünk össze olyan dolgokat, amiknek semmi közük egymáshoz”.

Állítása szerint a legfontosabb az volt, hogy az Európai Unió ne finanszírozza a fegyverek szállítását Magyarország részvételével.

„Az Ukrajnának szánt pénz az állam működését szolgálja, szociális és egyéb kiadásokat fedez, ami nagyon fontos, mert azon kevés uniós országok közé tartozunk, amelyek nem szállítanak fegyvereket Ukrajnának. Nem tervezzük, hogy ezen a politikánkon változtatni fogunk. Nem vagyunk hajlandók részt venni semmilyen közös akcióban, amelynek célja a fegyverszállítás!”

– hangoztatta.

Az európai békekeretről

Szijjártó kommentálta az unió Külügyi Szolgálatának azon tervét, hogy az európai békekeret összegét 5 millió euróval megemeli, hogy még több fegyvert szállíthassanak Ukrajnának. Erről azt mondta, „másokat nem tudunk és nem is fogunk visszatartani ettől”, ez az ő saját felelősségük.

A politikus szerint amikor legutóbb nem vétóztak, éltek a lehetőséggel, amelyet konstruktív tartózkodásnak (sic!) hívnak, és „nagyon világossá tették„, nem hajlandók viselni semmiféle pénzügyi és semmiféle politikai terhét egy ilyen döntésnek.

A lengyel, az orosz és a svéd kormányzattal való kapcsolatról

A tárcavezető Donald Tusk lengyel miniszterelnökről azt mondta:

„nagyon-nagyon barátságtalan velünk szemben, ellenségnek tekint minket”.

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor miért nem találkozott még Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, hangsúlyozta:

ez nem egy verseny, hogy hányszor találkozik valaki valakivel„.

Szijjártó sokadjára hangoztatta, hogy az Orbán-kormány „Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre.

„Befogadtunk több mint egymillió menekültet Ukrajnából, jelenleg több mint 1500 iskola és óvoda van, ahová ukrán menekült gyerekek járnak.

Bár soha nem csináltunk titkot abból, hogy van egy komoly konfliktusunk Ukrajnával amiatt, hogy 2015 óta folyamatosan megsértik a magyar nemzeti közösség jogait. Nagyon határozott elvárásunk van ukrán barátaink irányába, hogy ezeket a jogokat visszaállítsák”

– jelezte.

A miniszter arra a kérdésre, hogy kérte-e valaha is Szergej Lavrov orosz külügyminisztert, hagyják abba a harcokat, vonják ki az orosz csapatokat Ukrajnából, meglepően válaszolt. Elmondása szerint „nagyon világossá tette Magyarország álláspontját„, hogy elítéli a háborút, mert az rossz Magyarországnak, Ukrajnának, Európának. Elítélte a háborút az orosz energiahéten is, mintegy ezer ember előtt.

Mi kiállunk Ukrajna területi integritásáért és szuverenitásáért, nem lehet kérdés, hogy Ukrajna és minden más ország területi integritását és szuverenitását tiszteletben kell tartani. A kérdés az, hogyan lehet megállítani az emberek gyilkolását

– hangoztatta.

Arra a kérdésre, hogy tanácsolni fogja-e a Fidesz képviselőinek, hogy a magyar parlament hétfői ülésén támogassák Svédország NATO-csatlakozását, azt felelte, a kormány javaslata ez, de

sok parlamenti képviselő sértve érzi magát (sic!) a Magyarországot bíráló svéd politikusok miatt.

Arra kérte svéd kollégáit,

ne minősítsék többé antidemokratikusnak a magyar kormánypárti politikusokat,

mert ez a magatartás szerinte igazságtalan.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek