Mi folyik itt? Törvénymódosításra készülnek Orbánék – Rogán Antal felkavarná az állóvizet

Többek között Rogán Antal javaslata is terítékre kerül kedden a parlamentben.

A digitális állam megvalósítása érdekében szükséges egyes törvények módosításáról szóló javaslat és igazságügyi tárgyú előterjesztések általános vitáját folytatja le kedden az Országgyűlés.

Kapcsolódó: Orbán teljesen hülyének néz minket: A ped0filbotrányról hablatyolt az Országgyűlésben

A parlament.hu oldalon olvasható napirendi javaslat szerint az ülés reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.

Rogán Antal javaslata is terítéken lesz

A képviselők a napirend előtti felszólalásokat követően a digitális állam megvalósítása érdekében egyes törvények módosításáról szóló javaslat általános vitáját kezdik meg.

Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter javaslata számos törvényt módosítana a digitális állampolgárságról szóló 2023-ban elfogadott jogszabállyal összefüggésben.

Kapcsolódó: Itt van Rogán Antalék ijesztő törvénye: Minden állampolgárt megfigyel az Orbán-kormány

Igazságügyi tárgyú előterjesztésekről is szó lesz a parlamentben

Az Országgyűlés ezután Tuzson Bence igazságügyi miniszter négy előterjesztését tárgyalja meg.

A jogalkotásról szóló 2010-es törvény módosítása előírná, hogy a jövőben a jogszabályok tervezetének (törvénynek és rendeletnek egyaránt) minden esetben tartalmaznia kell preambulumot, amelyben meg kell határozni a jogszabály célját.

Az indoklás szerint jogértelmezői igény, hogy a jogszabályok szövegében, és ne csupán a szerkezetileg különálló, érdemi legitimációval nem bíró indokolásban legyen egyértelmű és könnyedén megismerhető céltételezés.

A képviselők vitáznak majd a jogi és gazdasági versenyképesség erősítése érdekében egyes törvények módosításáról szóló előterjesztésről. A részletezés szerint ez csökkentené a szociális ellátások igénylésével és folyósításával kapcsolatos, ügyfeleket terhelő bejelentési kötelezettségeket.

Lefolytatják az online csalások elleni fellépés érdekében szükséges törvények és egyéb büntetőjogi tárgyú törvények módosítását.

Utolsóként vitáznak az igazságügyi tárgyú törvények módosításáról szóló javaslatról. A részletezés szerint ezzel egyebek mellett módosítanák az ügyészségről szóló törvényt.

Az igazságügyért felelős miniszter így a bírói határozatok mellett ügyészségi határozatokat megismerhetne annak érdekében, hogy a jogalkotásról szóló törvényből fakadó, a jogszabályok hatályosulásának vizsgálatával kapcsolatos feladatát hatékonyan elláthassa – írták.

Az ülés napirend utáni felszólalásokkal zárul.

(MTI)

Valódi Hírek