Lehet még fokozni: Falrengető közlendője akadt Varga Mihálynak, miután tárgyalt több kínai pénzintézettel

Varga Mihály a pénzügyi együttműködést dicsérte.

A magyar–kínai kapcsolatok egyik leggyorsabban fejlődő területe a pénzügyi együttműködés. Magyarország hídfőállást jelent az európai pénzügyi piacra belépő kínai pénzintézetek számára – fogalmazott a Pénzügyminisztérium (PM) szerdai közleménye szerint Varga Mihály.

A merész kijelentésre azután került sor, hogy a tárcavezető a Bank of China, a China Construction Bank és a China Development Bank vezetőivel tárgyalt Pekingben.

Magyarország mint hídfő Varga Mihály szerint

Varga szerint a kínai pénzintézetek bíznak a magyar gazdaságban. Az elmúlt években több kínai bank is Magyarországot választotta működése helyszínéül – jegyezte meg.

A Bank of China, a China Construction Bank és a Kínai Fejlesztési Bank magyarországi működése jó példa arra, hogy

a kínai pénzintézetek európai hídfőállásként tekintenek hazánkra

– fejtette ki. Mint mondta, Magyarország is eredményesen lépett a kínai pénzügyi piacra. Az elmúlt években sikeres államkötvény-kibocsátásokat hajtott végre a kínai és hongkongi kötvénypiacokon – részletezte.

Növekvő államadósság

2021-ben a világon elsőként sikeres Zöld Panda kötvénykibocsátást hajtott végre Magyarország a kínai piacon. 1 milliárd renminbi, azaz mintegy 50 milliárd forint értékű zöld államkötvényt bocsátott ki – tette hozzá.

A tárcavezető közölte, az idei év második felében is számolnak egy Panda-kötvény-kibocsátással. Ez pedig szerinte tovább erősítheti a magyar adósságkezelés biztonságát.

Varga az újabb kötvénykibocsátást örömmel fogadta, miközben

a magyar államadósság az egekben van.

Mint megírtuk, a Pénzügyminisztérium január végén kiadta a 2023-as költségvetés végleges adatait.

A tavalyi költségvetési hiány brutális, a sokszor módosított számokat is jócskán meghaladta:

1200 milliárddal számolta el magát a kormány, 4593 milliárd forint hiányt sikerült összehozni 2023-ban.

Arról is beszámoltunk, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) drámai adatokat közölt a magyar államadósságról. A költségvetés megreccsenésének egyik legfontosabb oka éppen az, hogy az adósság költségei elszálltak, a kamatkiadások a kétszeresükre, 2469 milliárd forintra nőttek.

(MTI korrigálva/Nyugati Fény)

Valódi Hírek