Mi a fene történik? Varga Mihály a Fidesz-botrány kellős közepén kezdett ünneplésbe (+videó)

Varga Mihály bizakodó a gazdaság helyzetével kapcsolatban, kérdés, hogy van-e erre oka.

Megírtuk, hogy a Pénzügyminisztérium január végén kiadta a 2023-as költségvetés végleges adatait. A tavalyi költségvetési hiány brutális, a sokszor módosított számokat is jócskán meghaladta:

1200 milliárddal számolta el magát a kormány, 4593 milliárd forint hiányt sikerült összehozni 2023-ban.

Varga Mihály ennek ellenére úgy látja: dübörög a gazdaság. Optimizmusát a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira alapozza.

Kifejtette, a káros külső hatások – azaz az orosz–ukrán háború – éves szinten 0,8 százalékkal mérsékelték a magyar gazdaság teljesítményét.

Ennek ellenére az Magyarországon – állítása szerint – jelenleg is mintegy 5 százalékkal haladja meg a világjárvány előtti szintet, megelőzve a 3,5 százalékos uniós átlagot.

A pénzügyminiszter propagandájába még az is belefért, hogy kimondja: 2024 a növekedés éve lehet a magyar gazdaságban, a bővülés mértéke elérheti a 3-4 százalékot.

Úgy véli, hogy az Orbán-kormány letörte az inflációt,

a reálbérek újra növekednek, a fogyasztás, az export, a beruházások erősödnek, a foglalkoztatás rekordszinten van.

Hozzátette, az Európai Bizottság is arra számít, hogy a magyar gazdaság az uniós növekedési rangsor élmezőnyében lehet.

Mintha Varga Mihály nem látta volna a tavalyi költségvetési hiány számait

Jelenleg az egyensúly erősítésére, óvatos tervezésre van szükség. Ezért a kormány 2024-ben tovább csökkenti a költségvetési hiányt és az államadósságot, fenntartható növekedési pályára állítja a gazdaságot – mondta.

A költségvetési hiány csökkentésére vonatkozó állítását azonban nagyon nehéz a tavalyi év „eredményei” alapján komolyan venni.

Varga Mihály Facebook-posztját változtatás nélkül közöljük az alábbiakban:

„Beérkeztek a KSH legfrissebb gazdasági adatai

2024-ben fenntartható növekedési pályára állítjuk a magyar gazdaságot, tovább csökkentjük a költségvetési hiányt és az államadósságot.”

(Varga Mihály/Facebook)

Valódi Hírek