Mi folyik itt? Gyökeres változásokra kell készülnie a legtöbb magyarnak április elsejétől

Drágulás, határidők, gázszállítás – több fontos hír aktuálissá vált április elsejével.

Április elsejével – amellett, hogy az időjárás a bolondját járatja velünk –, életünk több területén is változásokra kell készülni.

Nyakunkon a drágulás

Az egyik legelkeserítőbb, amely jelentősen érinti a családi kasszát, a bankok díjemelése, amelyet a hónap első napjára időzítettek. Így drágulásra készülhetnek például a K&H Bank, a Raiffeisen Bank, valamint a Fundamenta ügyfelei is – részletezte az mfor.hu.

Kapcsolódó: Sírni fog a pénztárcánk a rohamosan közelgő banki áremelés után

Kivezetik a betéti kamatsapkákat

A Nagy Márton vezette Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint elsejétől kivezetik a betéti kamatsapkákat.

Az intézkedés értelmében a legalább 20 millió forintot elhelyező lakossági és vállalati ügyfelek, az intézményi befektetők, sőt, többek között a pénztárak sem kaphattak a kereskedelmi bankokál elhelyezett betétjeik után a Háromhónapos Diszkont Kincstárjegy aukciós átlaghozamát meghaladó kamatot. Ennek immár vége.

Közeleg a befizetési határidő

Mindeközben az idő egyre inkább sürgeti a gépjármű-tulajdonosokat. Nekik – vagy az üzembentartóknak – ugyanis április közepéig kell befizetni a gépjárműadót az eddigi március közepe helyett.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleménye szerint a határozatokat március elején elektronikusan küldték mindenkinek, akinek van valamilyen elektronikus elérhetősége. Akiknek nincs, azok postán kapták meg a papírokat – olvasható az MTI-n.

Nem kaptak határozatot azok, akiket egész évre adómentesség illet meg, és ez a NAV nyilvántartásából megállapítható. Ilyenek például az egyházi jogi személyek, illetve a GJADO-adatlapot benyújtó civil szervezetek. Nem kaptak levelet azok sem, akiknek gépjárműve adómentes – tájékoztattak.

Többek között arról is írtak, hogy a gépjárműadóra automatikusan járó öthavi pótlékmentes részletfizetést magánszemélyek és egyéni vállalkozók vehetik igénybe. A likviditással küzdő gazdálkodó szervezetek a törvényi feltételek fennállása esetén részletfizetést, fizetéshalasztást kérhetnek – közölte a hatóság.

Meglepetés Törökországból

Április elsejével megkezdődik a földgáz szállítása Törökországból Magyarországra – közölte Szijjártó Péter a közösségi oldalán.

„A szerződés értelmében a következő hónapokban 275 millió köbméter földgáz érkezik, ezzel néhány napon belül Magyarország lesz az első olyan, Törökországgal nem szomszédos ország, ahova Törökország földgázt exportál”

– ismertette a külgazdasági és külügyminiszter.

Változások a Mercedes-gyárnál

Több mint öt hónap és a szakszervezetekkel lefolytatott tizenöt tárgyalási forduló után egyoldalú bérfejlesztésről döntött a kecskeméti Mercedes-Benz gyár vezetősége.

A csomag április elsejétől 8 százalékos, jövő év áprilisától pedig további 5 százalékos alapbéremelés mellett egyéb juttatásokat is tartalmaz – közölte az MTI-vel csütörtökön a kecskeméti gyár kommunikációját ellátó társaság.

Ahogy március 13-án beszámoltunk róla, kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdetett a Vasas Szakszervezeti Szövetség helyi csoportja a kecskeméti Mercedes-gyárban. A szakszervezet többek között azt akarta elérni, hogy idén 14, jövőre 12 százalékos legyen az alapbéremelés.

Kapcsolódó: Forrnak az indulatok Kecskeméten: Sztrájkot hirdettek a Mercedes-gyár dolgozói

Indul a viharjelzési szezon

Hétfőn indul a tavi viharjelzési szezon a Balatonon, a Velencei- és a Tisza-tavon – közölte az HungaroMet Zrt. a honlapján. Az április 1-jén kezdődő tavi viharjelzési szezon október 31-éig tart.

Az érintett tavaknál a katasztrófavédelem által üzemeltetett viharjelző lámpák mutatják az érvényes jelzési fokozatot. A HungaroMet egész nap figyelemmel kíséri a légköri folyamatok alakulását, és az időjárási előrejelzések mellett szükség esetén viharjelzéseket ad ki a tavakra – részletezték közleményükben.

A napi e-matricáról

Április elsejétől lehet napi e-matricát vásárolni, motorra kedvezményes áron lehet majd megvenni az új típusú jogosultságot – tájékoztatta az MTI-t a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ).

Mint írták, az úthasználati jogosultság egy, a vásárló által megjelölt naptári napra lesz érvényes, 0 órától 24 óráig, és a teljes hazai díjköteles úthálózaton használható lesz.

A napi matrica bruttó ára a különböző díjkategóriákban 2570 és 5150 forint között alakul, elsejétől a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálati irodáiban és saját online felületén, valamint a nemzetiutdij.hu oldalon is megvásárolható lesz.

A NÚSZ azt kérte az autósoktól, hogy aki nem közvetlenül a társaságnál, például a nemzetiutdij.hu oldalon veszi meg a napi e-matricát, érdeklődjön előzetesen a vásárlás tervezett helyszínén a matrica elérhetőségéről, ugyanis még nem minden viszonteladó partnernél lehet megvásárolni azt április elsejétől.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek