Forrnak az indulatok Kecskeméten: Sztrájkot hirdettek a Mercedes-gyár dolgozói

Elegük lett az időhúzásból, jön a sztrájk a Mercedes-gyárban.

Kétórás figyelmeztető sztrájk kezdődik szerda délután három órakor a Vasas Szakszervezeti Szövetség helyi csoportja a kecskeméti Mercedes-Benz Gyárban.

A dolgozóknak elege lett abból, hogy tavaly október óta 14-szer (sic!) ültek le a bérekről tárgyalni, megegyezés azóta sem született.

„Sőt, a munkáltató ahhoz sem járult hozzá, hogy a cégnél dolgozó munkavállalók megismerjék a bérajánlatát”

– írták közleményükben.

Februárban végül sztrájkbizottságot alapítottak, követeléseikkel a munkavállalók döntő része egyetért. A szakszervezet többek között azt szeretné elérni, hogy idén 14, jövőre 12 százalékos legyen az alapbéremelés.

Mindkét évben 600 000 forint cafetériát akarnak, valamint azt, hogy az úgynevezett vakációjuttatást szintén 600 000 forintra emelje a munkaadó. Továbbá kérnek 2025-re egy 250 ezres, 2026-ra egy 500 ezres egyszeri kifizetést, valamint 40 forint/kilométeres bejárási támogatást.

A cég néhány hete közölte: a munkavállalók a lezárt 2023-as év eredményei alapján bruttó 1 090 000 forintos eredményrészesedési kifizetést kaphatnak.

A Mercedes-gyár utolsó lezárt üzleti évében az üzemi eredményük 36,8 milliárd forint volt, közel másfélszerese az előző évi 24,9 milliárd forintnak.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek