Betelt a pohár: Rákos megbetegedésekre mutatva riasztanak az akkumulátorgyárak ellen a civilek

Jelezték, a gyárak közvetlen fenyegetést jelentenek a lakosságra.

Közleményt adott ki a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület (MIAKÖ), amelyben az akkumulátoripari beruházások veszélyeire, valamint a globális környezetvédelem fontosságára hívták fel a figyelmet.

„Egyesületünk aktív tagjai egyéni szinten a családjukat szeretnék megóvni a fenyegető veszélytől, amelyet a CATL akkumulátorgyár és a kapcsolódó gyárak (Semcorp, EcoPro) okozhatnak. Úgy véljük Mikepércs és Debrecen, valamint a környező települések lakói mind élhetnek az egészséges környezethez való jogukkal. A Mikepércsi Anyák küldetése pedig, hogy

a minket megillető emberi jogaink védelmében kiálljon”

– írta közleményében az egyesület, amelyben hangsúlyozták a globális környezetvédelem fontosságát és a közösségi részvétel jelentőségét.

„Aktívan dolgozunk azért, hogy a közös párbeszéd megvalósuljon a beruházók és köztünk a társadalmi érdekérvényesítés okán, a kommunikáció pedig nyílt és az EU irányelveknek megfelelően átlátható legyen, az információkhoz való hozzáférés pedig ellenőrzötten is biztosítottá váljon.

Kérjük, hogy a környezetvédelmi hatóság a debreceni Déli Ipari Park üzemeinek egészségügyi hatásait részletesen vizsgálja ki, mert a felsőküszöbértékű károsanyag-kibocsátás határéték alatt tartva is

közvetlen fenyegetést jelent az érintett lakosság számára.

A környezeti terhelés tény, amit a kockázatokra való tekintettel számszerűsíthetővé kell tenni a felmerülő aggályok miatt”

– írták.

Jelezték: továbbra is aggodalommal figyelik Magyarország kormányának akkumulátor-nagyhatalmi törekvéseit. Hozzátették: a „Nemzeti Akkumulátor Iparági Stratégia” (sic!) következtében gombamód szaporodó ázsiai beruházások gazdasági fejlődést ígérnek, ugyanakkor hivatalosan nem kimondott környezeti kihívásokat és lakossági aggodalmakat is felvetnek, különös tekintettel a magyar családokat érintő életszínvonalbeli minőségromlásra. Kiemelték:

ezeket a kockázatokat a kormánynak kötelessége felmérni és kezelnie is kell.

Kitértek arra is, hogy a közelmúltban Wang Wenbin, Kína külügyminisztere, fontos kérdésekre hívta fel a figyelmet, amikor kijelentette, hogy nem lehet hagyni, hogy a környezetszennyezés globális problémáját önző módon hagyja figyelmen kívül Japán. Az egyesület szerint a Debrecenbe tervezett CATL akkumulátoripari beruházással kapcsolatban felmerülő kérdések is hasonló globális szempontokat vetnek fel.

„A vegyi anyagokból eredő környezeti és egészségügyi kihívásokat csak közös erőfeszítésekkel lehet megoldani. Ez mindannyiunk közös érdeke. Kínának üzenjük, hogy azonnal abba kell hagynia, hogy

önző módon kiteszi Magyarországot a rákkeltő, vegyi szennyeződések kockázatának.

Ne hagyjuk, hogy Magyarország vize Kína szégyenfoltja legyen!

Egyesületünk konkrét válaszokra vár Debrecen önkormányzatától és a CATL-től, hogy az egészségügyi problémák felmerülése esetén

ki vállal felelősséget az emberekért, a családokért?

Mindemellett továbbra is követeljük a beruházások átláthatóságát, ami mind ez idáig nem valósult meg”

– írták.

Felhívták a figyelmet továbbá a vízvédelem fontosságára, amely a felelősség politikájának alappillére (lenne). Hangsúlyozták a civil részvétel fontosságát, valamint tájékoztatást várnak arról, milyen egészségügyi hatásokkal számolhatnak a CATL akkumulátorgyár károsanyag-kibocsátása során, és hogy milyen veszélyes anyagokat fognak majd itt használni.

Kiemelték, a „köz” nélküli közmeghallgatások, a beruházók elzárkózása a válaszoktól, Debrecen polgármestere,

Papp László elutasító magatartása, mind rávilágítanak a konstruktív párbeszédtől való elhatárolódásra.

Jelezték azt is, hogy Kínában számos olyan települést azonosítottak, ahol különféle ipari tevékenységek környezetszennyező hatása következtében a helyi lakosság magas rákos megbetegedési rátával küzd. A rákbetegségek gyakori típusai közé tartozik a tüdőrák, a gyomorrák, a bőrrák és a mellrák. Az úgynevezett „rákos falvak” kifejezéssel illeti számos külföldi hírportál azokat a helyeket, ahol a gyárak nagy mennyiségű szennyező anyagot bocsátanak ki a levegőbe, a vízbe és a talajba, amelyek megjelenhetnek az élelmiszerekben is.

Az egyesület videóüzenetet is készített az üggyel kapcsolatban, amelyet alább lehet megtekinteni:

(Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület/Youtube)

Valódi Hírek