Kipattant a balhé Debrecenben: Lázadnak az emberek az Orbán-kormány terve ellen, nem kérnek a kínai gyárból

Félnek, hogy „Kis-Kínát” csinálnak a városból Orbánék.

Ugyan korábban még arról volt szó, hogy a Debrecenben épülő kínai CATL vállalat akkumulátorgyára csúcsidőben 9000 dolgozót, – többnyire magyar munkavállalókat – fog alkalmazni , ám azóta világosan kiderült: a magyar adófizetők pénzéből leginkább külföldi vendégmunkásoknak teremtenek munkahelyeket.

Mint a Népszava beszámolójában jelezte, ezt megerősíti az is, hogy a beruházás helyszínén, a Déli Ipari Parkban nemrég

egy 20 ezer főt befogadó „munkásszálló-város” építését engedélyezték,

amelyet ráadásul azonnal kiemelt beruházássá minősített át Orbán Viktor kormánya, hogy ezzel is felgyorsítsák az ügyintézést és a kivitelezést.

Megírtuk, hogy a kormány annak ellenére, hogy korábban azt hangoztatta, hogy „Ha Magyarországra jössz nem veheted el a magyarok munkáját”, mégis megkönnyítette a harmadik országbeliek – többnyire ázsiaiak – munkavállalását, ugyanis arról döntöttek, hogy szeptembertől kibővítik az idegenrendészetet, hogy ezekben az ügyekben gyorsabbá válhasson az ügyintézés.

A Civil Fórum Debrecen Egyesület szerdai sajtótájékoztatóján elhangzott: a vélhetően konténerekből felépülő munkásszálló afféle város lesz a városban, az ott élők a település jelenlegi teljes lakosságának 10 százalékát teszik ki, ami a következő évtizedekben alapvetően változtathatja meg a a város jelenlegi arculatát.

„Az összezárt, más kultúrájú embertömeg rövid távon is gondot fog okozni, mind közegészségügyi, mind közbiztonsági szempontból.

Ez egy kis-Kína lesz,

ahol látva más városok példáját, nem fog tudni rendet tenni a magyar hatóság”

– fejezték ki aggodalmukat a civilek, akik arról is beszéltek, hogy szerintük ebben a kérdésben nincs jobboldali vagy baloldali szavazó, nincs fideszes vagy DK-s, hanem a város jövőjéért felelősséget vállaló lokálpatrióták állnak szemben azokkal, akik politikai vagy üzleti érdekből segítik az ázsiai ipari tőke betelepülését.

Gondola Zsolt, az egyesület debreceni önkormányzati képviselője a lapnak elmondta: látható, hogy sem a népszavazási kezdeményezések, sem a demonstrációk, sem pedig a bírósági perek nem szabnak gátat a beruházásoknak,

ezért csak úgy lehet változást elérni, ha magukat a döntéshozókat váltják le.

Hozzátette: erre leghamarabb jövőre az önkormányzati választáson kerülhet sor.

Papp László, Debrecen fideszes polgármesterének „ünnepi beszédére„, – amelyben a városban zajló ipari beruházások mellett érvelt – közösségi oldalán reagált a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület (MIAKÖ).

„Üzenjük meg Papp Lászlónak, hogy a királyok kora lejárt!

A bátor polgármester a debreceni polgárok elől rejtve merte csak az augusztus 20-i ünnepi beszédét elmondani, de a beszédében királyi magasságokba emelte azoknak az iparosodással kapcsolatos döntéseknek a jelentőségét, amiket szintén az emberek háta mögött, az őket, gyermekeiket, az egész társadalmunkat és kulturális értékeinket, de minden bizonnyal az egészségüket és biztonságukat fenyegető tényezők ismertetése nélkül hoztak meg”

– írták.

„A királyok korának már régen vége!

A magyar népben mindig égett a szabadság vágyának lángja.

Koppány, Hunyadi, Dobó és Petőfi vére csorog az ereinkben. Már ismét mutatkoznak a jelek. Ébred a fiatalság.

(…) Ébredjetek magyarok, mert ha ezt hagyjátok, akkor a jövő generáció átkozni fog titeket a tehetetlenségetek miatt! Trianon és Mohács léptékekben fogják a jövő történelemkönyvei emlegetni ezt a veszteséget, amikor a pillanatnyi haszon reményében feláldozzuk azt, ami nem is a miénk, hanem a gyermekeinké! (…)”

– hívták fel a figyelmet bejegyzésükben.

Az Európai Bizottság egyébként vizsgálatot indított a kínai CATL vállalat debreceni akkumulátorgyárának engedélyezésével kapcsolatban. Erről >>ITT<< írtunk bővebben.

(Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület/Facebook)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2023/08/23/gaz-van-vizsgalatot-inditott-az-europai-bizottsag-a-debreceni-akkumulatorgyar-miatt

Valódi Hírek