200 boltot akar nyitni Magyarországon egy orosz üzletlánc, hogy kinyírja az ALDI-t és a Lidlt

Nagyratörő tervekkel érkezik a MERE diszkontlánc.

Három év alatt 200 üzletet szeretne nyitni Magyarországon az orosz MERE diszkontlánc, amivel 700 millió eurós forgalmat szeretnének kihasítani a magyar kiskereskedelmi forgalomból. Az üzletlánc orosz tulajdonosai jelenleg a magyar piac felmérésével és a beszállítói partnerek felkutatásával foglalatoskodnak – számol be róla a haszon.hu.

„Örömmel tájékoztatjuk arról, hogy az európai MERE szupermarket-hálózat mostantól Magyarországon is elérhető lesz”

– írták abban az e-mailben, amelyet az orosz diszkontlánc képviselői potenciális üzleti partnereiknek küldtek szét 2024 februárjában.

Első körben Budapestet célozzák meg

Idén Budapesten és környékén szeretnének 20 üzletet nyitni, ám

a végső cél behálózni az egész országot.

Az orosz kiskereskedelmi láncot 2009-ben alapították, azóta 20 országban mintegy 2500 üzletet működtetnek. Jelen vannak például Belgiumban, a Cseh Köztársaságban, Észtországban, Kazahsztánban, Oroszországban, Kínában, Németországban, Lengyelországban, Litvániában, Lettországban, Romániában, Vietnámban, Fehéroroszországban, Azerbajdzsánban, Szerbiában, Spanyolországban, Görögországban.

Az átlagosnál 20 százalékkal alacsonyabb árakat ígérnek

„a gyártókkal való közvetlen együttműködés, a szigorú költségellenőrzés és a minimális kereskedelmi felár miatt.”

Az orosz–ukrán háború megbillentette a láncot

A nyugat-európai élelmiszer-kereskedelmi szaksajtó 2022-ben arról számolt be, hogy a MERE az orosz–ukrán háború miatti szankciók miatt több üzletet is bezárt. Nem csak a háború, hanem az annak következtében fellépő ellátási nehézségek is ellehetetlenítették az osztrák, belga, francia, német, spanyol és brit üzleteiket.

Belgiumban azonban újra próbálkoznak, ezúttal MyPrice néven.

Itthon az ALDI és a Lidl konkurenciájaként léphetnek fel.

Beszámoltunk arról, hogy az egyik legnagyobb magyar élelmiszerlánc, a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. úgy látja, hogy az Orbán-kormány által kivetett különadó diszkriminatív és jogellenes. Ezért az Európai Bizottságnál támadják meg a rendelkezést.

Kérdés, hogy „orosz barátainkra” vajon vonatkozik-e majd a különadó.

Valódi Hírek