Betelt a pohár az egyik legnagyobb élelmiszerláncnál: Az EU-tól követelik Orbánék megrendszabályozását

A magyar kormány szerintük visszaél a joggal.

A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. úgy látja, hogy az Orbán-kormány által kivetett különadó diszkriminatív és jogellenes. Ezért az Európai Bizottságnál támadják meg a rendelkezést – írta meg a Financial Times. A Spar szerint

a magyar kormány megszegi az uniós jogot,

és felszólította az uniós intézményeket, hogy avatkozzon be a működését érintő „pusztító” hatások enyhítése érdekében.

A holland cégcsoport azt állítja, hogy az Orbán Viktor kormánya által 2022-ben bevezetett – extraprifitadónak becézett – különadó diszkriminatív volt. A magyar kormány ezzel számos uniós jogszabályt sértett, többek között az áruk szabad mozgásával kapcsolatosakat.

Orbánék beavatkozása mintegy 90 millió euróval növelte a Spar költségeit, és

2023-ban közel 50 millió eurós veszteséget okozott a vállalkozásnak.

„Ebben a kereskedők sérültek, és nem csak a Spar. Ha megnézi az éves beszámolókat, látszik, hogy mennyivel esett vissza a szektor jövedelmezősége már tavalyelőtt, a tavalyi beszámolók pedig egyelőre még nem nyilvánosak, de nem lennék meglepve, ha hasonló tendenciákkal találkoznánk.

De például a tejágazatban is a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) lefolytatott egy teljes ágazati vizsgálatot. Megállapították, hogy egyedül a kereskedelmi szektorban volt profitcsökkenés, mind a termelőknél, mind a feldolgozóknál szinten maradt a profit. Ebbe a legtöbbet a kereskedők tették bele”

– mondta el Heiszler Gabriella, a Spar elnök-ügyvezető igazgatója a penzcentrum.hu-nak.

Valódi Hírek