Füstölhet Orbánék feje: Úgy odapörkölt nekik az EU, hogy poroltót kellett hozni

Orbánék is „inspirálták” az EU-t egy fontos törvény kidolgozásában.

Magyarország is inspirációként szolgált az Európai Bizottságnak annak a törvénynek a kidolgozásában, amely többek között a közmédia függetlenségét taglalja.

Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő szerint a jogszabállyal létrejönne a „brüsszeli cenzúratörvény”, ez pedig „újabb beavatkozási kísérlet a tagállamok szuverenitásába”.

Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke azonban világossá tette, hogy az európai médiaszabadság-törvény azokat fenyegeti, akik

az állam hatalma által akarják a médiát maguk alá gyűrni

– idézte a politikust a Népszava.

Jourová jegyezte meg, hogy a szabályok kidolgozásában több tagállam is ihletet adott a bizottságnak, Magyarország is közöttük volt.

A törvényt előreláthatólag szerdán fogadja el a képviselő-testület, majd a tagországok formális jóváhagyása után kihirdetik azt az EU Hivatalos Közlönyében. A dokumentumba foglalt szabályokat 15 hónapon belül már minden tagállamban alkalmazni kell.

Mellesleg ez lesz az első uniós jogszabály, amely közös rendelkezéseket tartalmaz többek között a médiaszabadságra és függetlenségre, valamint az állami hirdetések elosztására vonatkozóan. Sőt, mindemellett a médiatulajdonlás átláthatóságára is kitér a dokumentumban a bizottság.

Mit tartalmaz a dokumentum?

A törvény szerint a nemzeti hatóságok nem kötelezhetik majd az újságírókat arra, hogy feladják a forrásaikat, valamint a kémprogramok telepítése is tilos lesz. Utóbbi alól kivétel, ha a hatóság emberei bűncselekmény miatt nyomoznak.

Emellett a tagországok nem tarthatnak fogva, illetve nem szankcionálhatnak vagy hallgathatnak le újságírókat azért, hogy a forrásaikról, bizalmas kommunikációjukról információkat gyűjtsenek.

Kapcsolódó: Felszólították Orbánékat a Pegasus-ügyben: Azonnal lépniük kell, különben következménye lesz a kémprogram tiltott használatának

Továbbá a szabályozás szerint

a közszolgálati médiának függetlennek kell lennie mindenféle politikai érdektől.

A médiaszolgáltatóknak a rendelet hatályba lépése után be kell jelenteniük az állami reklámok teljes éves összegét, illetve a hatóságoktól és harmadik országoktól kapott reklámbevételeket is.

A tagországoknak meg kell vizsgálniuk a médiapiaci koncentráció hatásait. Létrejön egy nemzeti szabályozó hatóságokból álló testület, amelynek véleményeznie kell a médiapiacokat és a médiapiaci összefonódásokat érintő nemzeti intézkedéseket.

A keddi EP-vitán több felszólaló is arra kérte a bizottságot, hogy az új törvény tiszteletben tartását szigorúan kérje majd számon a közösség tagországain.

Kapcsolódó:

Vége: Lenullázták a közmédiát, már ki is rúgták az orbáni úton haladó vezetőket

Valódi Hírek