Fordulat az Operaházban: Meghátráltak Ókovácsék, teljesítették a sztrájkoló dolgozók követeléseit

Sikeres volt a tiltakozás.

Mint megírtuk, sztrájkba kezdtek a Magyar Állami Operaházban, ahol kórus nélkül adták elő a Hunyadi László című darabot. A dolgozók közölték, a sztrájkot elsősorban nem a béremelés miatt jelentették be, hanem sokkal inkább a munkakörülmények, a 12-14 órás munkaidő és a kollektív szerződés hiánya, valamint az inflációt finoman sem követő fizetések okán.

„A mai napon a Magyar Állami Operaház vezetése és az intézmény dolgozóit képviselő szakszervezetek elnökei

megállapodtak a sztrájk felfüggesztésében”

– írta vasárnapi közleményében az Operaház.

„Az Opera munkatársai számára 2024. év második felében – két részletben – összesen 30 százalék alapbéremelést biztosít, továbbá április és szeptember hónapokban nettó 140-140 ezer forint cafeteriaemelést juttat. A felsorolt plusz jövedelmek beépülnek az eddigi járandóságokba”

– közölte az Ókovács Szilveszter vezette intézmény.

Mint írták, jelenleg folyamatban van a kollektív szerződés megfogalmazása az egyenként kitárgyalt és a tárakkal egyeztetett dokumentumok alapján. A tervek szerint ezeket és a sztrájkot végleg lezáró megállapodást április 30-ig írnák alá.

Az Operaház dolgozói kedd óta tiltakoznak: 30 százalékos béremelést, a kollektív szerződés megkötését, valamint a társulati tagokkal való tisztességes bánásmódot követeltek. A dolgozóknak az ügyben csütörtökre sikerült áttörést elérniük. A szakszervezet közlése szerint az öltözőben „hosszú és heves vitát” folytattak, amely során sikerült átbeszélniük „a zenekar legneuralgikusabb problémáit”.

(Operaház/Facebook)

Kapcsolódó:

Lehullt a lepel: Ókovács Szilveszterék súlyos bűncselekményt követhettek el az Operaházban sztrájkoló dolgozók ellen

Valódi Hírek