Megfagyott a levegő a tárgyalóteremben: Egyre dagad a botrány Orbánék veszélyes kínai akkumulátorgyárai körül

A lakosokat próbálják ellehetetleníteni.

Csütörtökön tovább folytatódott a debreceni akkumulátorgyárat is építő CATL vállalat elleni per. A kínai cég megpróbálta ellehetetleníteni a tiltakozó civileket – írta meg a telex.hu. A helyi lakók ugyan nem magával a céggel, hanem a kormányhivatallal és a katasztrófavédelemmel állnak perben, a CATL érdekelt félként szintén részt vesz az eljárásban.

A cég ügyvédei eddig nem kerültek a középpontba, a legutóbbi tárgyalási napot a kormányhivatalnokok vitték el azzal, hogy teljesen belegabalyodtak a saját engedélyükbe.

A héten azonban stratégiát váltottak a kínai CATL-t képviselő ügyvédek, és keményen nekirontottak a civileknek.

„Ennek az eljárásnak nem politikai csatározásról kéne szólnia”

– mondta Csajági Tímea, a CATL képviselője, aki szerint a beruházást valójában nem is helyiek, hanem politikai pártok támadják. Csajági újságcikkekkel igyekezett bizonyítani, hogy a perbe csak most becsatlakozó Védegylet mögött az LMP áll, a többi résztvevő mögött pedig a Momentum és az MSZP.

Az ellenzéki pártokba álltak bele a kínai érdekeket képviselő magyar ügyvédek

A pert kezdeményező civilek ügyvédei elmondták, hogy megbízási szerződésüket nem pártokkal, hanem a pert indító magánszemélyekkel kötötték. A hallgatóságként megjelenő MSZP-s országgyűlési képviselő, Komjáthi Imre pedig egyenesen felháborítónak nevezte az akkugyár képviselőjének felvetését.

„Megkérdőjelezték a politikai pártok jogát, hogy kiálljanak az emberekért.

Azt mondták, hogy egy országgyűlési képviselőnek, mint jómagam, nincs joga ahhoz, hogy segítsen és támogasson egy ilyen ügyet. Ezt nem hagyjuk szó nélkül, és természetesen továbbra is segíteni fogjuk a civileket”

– mondta Komjáthi, aki szerint az egész országban lehet látni, hogy

a hatóságok nem tartják és nem tartatják be a szabályokat a kiemelt beruházásoknál.

Álcivileknek akarták beállítani a tiltakozókat

Nem ez az első eset, amikor a környezetszennyezés helyett másra terelik a szót. Tavaly milliókért hirdették Facebookon fideszes influenszerek, hogy

„sorosista hergelés” és „balos hiszti” a debreceni gyár elleni tiltakozás.

A héten azonban a bíróság eldöntötte, a CATL akkugyár hatásterületének meghatározásához szakértői véleményre van szükség. Ha a szakértők szerint a gyár csak az üzemterületen és annak közvetlen közelében van hatással a környezetre, akkor a mikepércsi és debreceni lakói elvesztik perindítási jogukat.

Ez pedig nem valószínű, ismerve a gödi Samsung-gyár környezetszennyező hatását. A Nyugati Fény is beszámolt arról, hogy hihetetlen környezetszennyezést produkált a gödi Samsung-gyár. A dolgozók évekig rákkeltő anyagoknak voltak kitéve,

a levegőbe pedig 88 tonna magzatkárosító oldószer került,

a jelentős mennyiségű szén-dioxid mellett.

A CATL-ellen tavaly indult a per

Tavaly novemberben megírtuk, hogy megsemmisítette a Kúria a debreceni CATL-beruházás katasztrófavédelmi engedélyét.

A CATL viszont úgy látta, a Kúria ítéletének nincs közvetlen hatása a kivitelezési munkálatok folytatására,

mivel a bírósági döntés a társaság egységes környezethasználati engedélyének, illetve építési engedélyének érvényességét nem érinti.

Bár a Kúria megsemmisítette a CATL debreceni akkumulátorgyárának a vármegyei katasztrófavédelmi hatóság korábban kiadott engedélyét, ám a kínai vállalat közlése szerint

ez nem akadályozza a beruházás folytatását (!).

Valódi Hírek