Visszanyalt a fagyi: Dübörög a sztrájk az Operaházban, Ókovács Szilveszternek furcsa ötlete támadt

Ókovács Szilveszter felkért egy zenekart beugrónak, de a banda nemet mondott.

Mint írtuk, sztrájkba kezdtek a Magyar Állami Operaházban, ahol szerdán is kórus nélkül adták elő a Hunyadi László című darabot.

Az értesülések szerint a munkabeszüntetés elsősorban nem a béremelés miatt zajlik, hanem sokkal inkább a munkakörülmények, a 12-14 órás munkaidő és a kollektív szerződés hiánya ugyanúgy kiváltó okai a tiltakozásnak, mint az inflációt finoman sem követő fizetés.

Kapcsolódó: Elhúzták Ókovács Szilveszter nótáját: Sztrájkba kezdtek az Operaház dolgozói

Ókovács Szilveszter már a következő évadot tervezgeti

Ókovács Szilveszter főigazgató mindeközben a következő évad terveiről egyeztetett, annak részleteit ismertette a sajtóval. A bejelentése szerint a jelenlegi szláv szezont egy angolszász évad követi – részletezte a minap a Népszava.

Eközben tart a munkabeszüntetés, ami miatt műsorváltozásra kényszerült az Operaház, a Mayerling című balett helyett Mozart Don Giovannija volt műsoron csütörtökön.

Ókovács szerint a szakszervezet nem tartja be a sztrájktörvényt, nem jelezték időben a munkabeszüntetést. A lap kérdésére, hogy nem lett volna korrektebb lemondani a szerdai Hunyadi-előadást, az intézményvezető azt válaszolta, hogy neki kizárólag az előadások megtartása az érdeke.

Ezután kifakadt: elmondása szerint

az értesülés, hogy a dolgozók túlterheltek, hazugság.

Szóba került az is, hogy meddig tartható fenn a mostani helyzet. Ókovács szerint,

„bármeddig, egyre nagyobb lesz a kár és az év végén nem lesz 13. havi fizetés. Ön szerint itt ülök négy milliárd forinton és nem akarom odaadni?”

A főigazgató azonban saját bevallása szerint nem gondolkodott el a lemondásán.

A lap felkereste Bárány Balázs Pétert, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének (ODFSZ) elnökét. Elmondása szerint Ókovács a csütörtök délutáni egyeztetésen nem vett részt, helyettesét küldte maga helyett, de nem tudtak megegyezni.

Az információk szerint az Operaház főigazgatója a minap felkérte a Hollerung Gábor vezette Budafoki Dohnányi Zenekart (BDZ), hogy vasárnap játsszák el a Don Giovannit a sztrájkoló zenekar helyett.

A BDZ azonban nem vállalkozott a feladatra.

Büfébotrány az Operaházban

A közelmúltban beszámoltunk róla, hogy Ókovács két részre osztotta a mindössze egy felvonásos, igen népszerű Carmina Burana című darabot az Operaházban. A főigazgató lépésének nem szakmai, pusztán gazdasági okai vannak: növelni szeretné az intézmény büféjének bevételeit.

A döntés ellen kifakadt a darab népszerű karmestere, Bogányi Tibor. Közölte, Ókovács szakmaiatlan lépése miatt nem hajlandó tovább dirigálni a Carmina Buranát. Utána Miklósa Erika operaművész is kommentálta a történteket. Ő kemény szavakkal bírálta a főigazgató lépését, és hangsúlyozta:

nem az Operaháznak van büféje, hanem éppen fordítva.

Gábor György sem maradt néma az esetet követően. Frappáns, csípős hangvételű, mindössze egy mondatos bejegyzésben pörkölt oda Ókovács Szilveszternek.

Valódi Hírek