Kicsengettek Pintéréknek: Orvosszakmai szervezetek tenyereltek rá a vészcsengőre

Pintér Sándor embere korábban azt mondta, nem egyszerű a tartozások rendezése.

Három szakmai szervezet,

  • az Egészségügyi Technológiai és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ),
  • a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Akkreditált Innovációs Klaszter (MediKlaszter)
  • és az Orvostechnikai Szövetség (OSZ)

azt kéri a kormánytól, hogy mihamarabb biztosítsa a kórházak lejárt tartozásának fedezését, és mielőbb történjen meg az adósságok teljes rendezése.

Rengeteg pénzről van szó

A hazai kórházak tetemes adósságairól rendre beszámolunk. Mire 2022 végére sikerült kifizetni a beszállítókat, újabb tízmilliárdos tartozással kalkulálhattak az egészségügyi intézmények.

A Magyar Államkincstár adatai szerint június végéig mintegy 70,2 milliárd forint tartozást halmoztak fel a fekvőbeteg-ellátó intézmények, a szakrendelők és a kórházak háttérintézményei.

Októberre a tartozás összege akkora volt, hogy csak készpénzes fizetés ellenében szállítottak a gyógyszercégek és az étkeztetők az ország rehabilitációs csúcsintézményébe. Mint kiderült, az adósság szeptemberre elérte a 100 milliárd forintot – egy évvel korábban az összeg csupán 60 milliárdra rúgott.

Takács Péter egészségügyi államtitkár közlése szerint nem egy „egyszerű” adósságrendezésről van szó. Ugyanakkor megjegyezte, a kormány szerint trükköznek (?) a kórházak.

Kapcsolódó: Ebből baj lesz: Pintér Sándor embere hirtelen nekirontott a kórházaknak

Jött a feketeleves

Tavaly november végén arról írtunk, hogy Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkárának gyorselemzéséből kirajzolódott, Orbán Viktorék az állami kórházak és az alapítványi egyetemek adósságainak 71 százalékára biztosítanak forrást.

Ugyanakkor továbbra is marad közel 36 milliárd forintnyi adósság, amely 2024 elejére már 50 milliárdra is rúghat – állt az akkori elemzésben.

Rásky friss nyilatkozata szerint tavaly év végén a kormány 130 milliárd forintnyi tartozásból 90 milliárd forintnyit rendezett. Ennek ellenére

januárban már 83 milliárd, februárban pedig több mint 100 milliárd forint volt a kórházak adóssága.

A három szakmai szervezet csütörtöki közös sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy az eddigi talán legnagyobb összegű konszolidáció ellenére,

ma „rosszabb a helyzet, mint volt”.

Az egészségügyi kormányzat többször ígéretet tett az adósság rendezésére, ez a mai napig nem történt meg – hangsúlyozta.

Mit mond a MediKlaszter?

Tóth Zsolt főtitkár a tagjaik körében végzett felmérésre hivatkozva azt mondta, hogy a beszállítók többsége a lejárt kintlévőségének a feléhez sem jutott hozzá.

Ugyanakkor a szállítóknak határidőre teljesíteniük kell a szerződésben vállaltakat, valamint a jogszabályi kötelezettségeket, egyebek között az áfa befizetését – mutatott rá.

Mint kiemelte, a beszállító cégek helyzete kritikus, a vállalkozások napról napra élnek. Megjegyezte, hogy az ágazatban

a kis- és középvállalkozói szektor bevétel híján csődbe mehet, elbocsátásokra kényszerülhet vagy leállíthatja a beszállításokat.

Mint mondta, valamennyi tagszervezetre jellemző a megszorítás, többek között az innovációk leállítása.

Mit mond az ETOSZ?

Rádai Tamás, az ETOSZ igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a kórházi eladósodás hatásai már megjelennek az ellátásban is. Mint mondta, egyre gyakrabban fordul elő, hogy ideiglenesen be kell szüntetni egy-egy kórházi osztály működését és a felfüggesztések 10-15 százaléka eszközellátási zavar miatt történik.

Kifogásolta, hogy az állam elvárja a beszállítóktól, hogy előre fizessék be az áfát, ugyanakkor bizonytalan, hogy a vételárat mikor kapják meg a vállalkozások. Az államnak is jó példát kell mutatnia a szerződések betartását illetően – jegyezte meg.

Rásky László bejelentette azt is, hogy az orvostechnikai beszállítókat képviselő szakmai szervezetek

az Állami Számvevőszékhez fordulnak,

mert a beszállító cégek tapasztalatai alapján az intézmények sok esetében nem rendezik a késedelmi kamatokat, amelyekről a vállalkozások hivatalosan értesítik őket. Ez pedig jogszabálysértő gyakorlat – mutatott rá.

Kapcsolódó:

Árnyékkormány: Tízezrek életét fenyegetik a többmilliárdos kórházi adósságok

Sokkal nagyobb a baj a kórházakban, mint eddig gondoltuk: Újabb osztályokat zárhatnak be

Valódi Hírek