Kiadták a riasztást a szakértők: Óriási a baj, nem sok hiányzik az összeomláshoz egy fontos intézményben

Csak készpénz ellenében szállítanak a gyógyszercégek.

Akkora a tartozás mértéke, hogy már csak készpénzes fizetés ellenében szállítanak a gyógyszercégek és az étkeztetők az ország rehabilitációs csúcsintézményébe – hívta fel a figyelmet a Népszava. A lap közlése szerint az intézmények adóssága szeptemberre elérte a mintegy 100 milliárd forintot, miközben ez a tartozás tavaly ilyenkor 60 milliárd volt.

„Durván egy éve nem fizetnek az egészségügyi intézmények a beszállítóknak”

– közölte Rádai Tamás, az Egészségügyi Technológiai és Orvostechnikai Szállítók Egyesületének (ETOSZ) az igazgatója szerdán, az érintettek által összehívott tájékoztatón.

A fórumon három beszállítói szervezet is képviseltette magát: a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Akkreditált Innovációs Klaszter (MediKlaszter), az Orvostechnikai Szövetség (OSZ), valamint az Egészségügyi Technológiai és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ).

A fórumon elhangzott: ugyan a kórházi eladósodás régi probléma,

a mostani helyzet lényegesen rosszabb a korábbiaknál.

Hozzátették: a beszállítói kintlévőségek finanszírozásához kapcsolódó banki költségek is a többszörösükre növekedtek, amely járulékos többletteherként további tízmilliárd forint körüli összeggel terheli a beszállítókat. Azvolt országos rehabilitációs intézetnek, amelyet néhány éve vontak össze az Országos Reumatológiai Intézettel és ma már Országos Mozgásszervi Intézet (OMINT) néven működik, tavaly augusztus végén 83 millió forint adóssága volt, ez idén már

537 millió forintra emelkedett.

A lap birtokába került dokumentumokból kiderült, az ország legfontosabb rehabilitációs intézményének

már csak készpénzfizetés ellenében szállítanak a gyógyszercégek és étkeztetők.

Az intézmény dolgozói elmondták, a nővérhiány miatt csak túlórákkal tudják a betegeket ellátni. Október második hetében derült ki, hogy az OMINT főigazgatója szűkítette az erre fedezetet nyújtó bérkeretet. Közölték, többször is újraírták a a beosztást, ám – fogalmaztak – „sehogy sem jött ki a matek”.

Arról is beszámoltak, hogy súlyos sérülteket gondoznak, akiknek az ellátásához több nővérre lenne szükség. Az intézet többletbevételhez juthatna csípő-protézis várólistás betegek operálásából, ám a tavaly novemberben rájuk osztott 130 műtéti lehetőségből eddig csak 58-at tudtak elvégezni. A múlt hónapban ezt a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő további 100 műtéttel növelte – írták.

Kiemelték, hogy a szegénység abból is jól érzékelhető, hogy

megakadtak a képalkotó vizsgálatok, mert nem sikerül megjavíttatni a CT-berendezést.

A négy szeptikus műtőből pedig csak kettő működik.

„Ezekben a lámpa nem jó, az ajtó nem záródik. Vagy nincs, vagy csak nagyon kevés van azokból a lapocskából is, amin a vércsoportot ki lehet keverni”

– mondták a dolgozók.

(Címlapkép: illusztráció)

Valódi Hírek