Árnyékkormány: Tízezrek életét fenyegetik a többmilliárdos kórházi adósságok

Történelmi mértékű a tartozás.

Már számos kórházban hárommilliárd forint feletti az adósság

– hívta fel a figyelmet Komáromi Zoltán, a Demokratikus Koalíció (DK) országgyűlési képviselője, a párt árnyékkormányának egészségügyi minisztere vasárnap.

A Szabolcs megyei oktatókórház 3,3 milliárd, a budapesti Szent János Kórház 3,4 milliárd, a Dél-Pesti Centrumkórház 4,1 milliárd forint tartozást halmozott fel szeptemberig. A csúcstartó a Borsod megyei központi kórház: a számláló eddig közel 5 milliárd forintnál tart – ismertette az Államkincstár oldalán nyilvánosan elérhető adatokat online sajtótájékoztatóján a képviselő.

„Ez a történelmi mértékű tartozás súlyos következményekkel jár: a kétségbeesett beszállítók perrel fenyegetnek, nem lesz több gyógyszer, kötszer, és a rezsi kifizetése is veszélybe került”

– közölte az árnyékminiszter, majd hozzátette: szeptember végére az adósság meghaladta a 108 milliárd forintot, és a kormány a magyar emberek életét veszélyezteti azzal, hogy hagyja elszállni az adósságokat.

„Orbán Viktor lelkén fog száradni, ha a kórházak összeomlása akár egy ember életébe is kerül. Az adósság miatti készlethiány a várólisták további növekedését eredményezi, amikor már így is másfél évet kell várni egy kardiológiai vizsgálatra.

Orbán szándékosan teszi tönkre az állami egészségügyet,

hogy a milliárdos elit számára hatalmas nyereséget hozó magánegészségügy felé terelje a betegeket.

Ezért van szükség a szociáldemokrata fordulatra, amire a Dobrev Klára vezette árnyékkormány készül. Mi fizetős magánkórházak helyett erős állami egészségügyet,

a milliárdos elit kiszolgálása helyett igazságos Magyarországot akarunk.”

– jelentette ki dr. Komáromi Zoltán.

(Demokratikus Koalíció/Facebook)

Valódi Hírek