Hivatalos: Rendkívül súlyos jogsértéseket tárt fel a bíróság a Pegasus-ügyben

Az adatvédelmi hatóság nem védte meg az állampolgárokat.

A Fővárosi Törvényszék elsőfokon két perben is úgy ítélt, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) alapjogsértő módon vizsgálta, hogy sérültek-e a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) Pegasus-szal megtámadott ügyfeleinek jogai, ezért új eljárások lefolytatását rendelte el a bíróság – közölte a Népszava beszámolója szerint csütörtöki állásfoglalásában a jogvédő szervezet.

Nem védték meg az állampolgárokat, titkosították a határozatokat

Hozzátették: az ítéletek alátámasztják a TASZ álláspontját, vagyis hogy

az adatvédelmi hatóság nem látta el a feladatát, és nem védte meg az állampolgárokat a Pegasus-ügyben.

Emlékeztettek, a TASZ kémszoftverrel megtámadott ügyfelei – Csikász Brigitta, Dercsényi Dávid és Németh Dániel újságírók, valamint Patócs Ilona ügyvéd – azért fordultak a NAIH-hoz, hogy tárja fel az ellenük elkövetett jogsértéseket, azonban erre nem került sor:

a hatóság a vizsgálat során „mindent rendben talált”, a határozata jelentős részét pedig titkosította,

így hiába kérték, nem biztosított védelmet azoknak az embereknek, akiket valószínűsíthetően visszaélésszerűen figyeltek meg az Orbán-kormány által is megvásárolt izraeli Pegasus-kémszoftverrel.

A NAIH nem reflektált arra sem, hogy az érintettek újságíróként és ügyvédként különösen szenzitív adatokat kezelnek a munkájuk során. Egyedül a titkosszolgálatok érvelését fogadta el, amely szerint a legkisebb információt sem lehet nyújtani titkos adatgyűjtésekről, mert ez minden esetben nemzetbiztonsági érdeket sértene.

Végezetül

2051-ig titkosította a határozatok érdemi információkat tartalmazó részeit,

hosszú időre akadályt gördítve a jogérvényesítés elé, és kizárólag a megfigyelések elrendelőinek, de nem a megfigyeltek érdekeit szolgálva. Mivel a NAIH-tól nem kaptak érdemi jogvédelmet, a TASZ ügyfelei bírósághoz fordultak – írták a közleményben.

Bárki „törvényesen” megfigyelhető

A jogvédő szervezet kiemelte, az adatvédelmi hatóság alapvető feladata, hogy védelmet nyújtson az állampolgároknak, amikor jogellenes megfigyelés áldozataivá válnak. Hozzátették, nemcsak egy konkrét megfigyelés számíthat jogellenesnek, hanem az a helyzet is, amikor a megfigyelés papíron törvényes, de a törvény annyira megengedő, hogy

érdemi alapjogi követelmények hiányában bárki „törvényesen” megfigyelhető.

„A Pegasus-botrány megmutatta, hogy Magyarországon éppen a parttalan megfigyelési jogosítványok és a független kontroll hiánya jelentik a legnagyobb problémát, amivel szemben azonban a NAIH sem a 2022-es vizsgálatában, sem az egyedi eljárásokban nem vetett fel alapjogi aggályokat, holott ez alapvető feladata lenne.

Az ítélet bár jogerős, a NAIH annak felülvizsgálatát kérte a Kúriától”

– hívták fel a figyelmet.

Hüttl Tivadar, a jogvédő szervezet ügyvédje az üggyel kapcsolatban úgy nyilatkozott:

„a Törvényszék remélhetően rászorítja az adatvédelmi hatóságot, hogy az adatvédelem első számú letéteményeseként ne a nemzetbiztonsági szolgálatok álláspontját tegye magáévá kritikátlanul, hanem nyújtson hatékony támogatást ahhoz, hogy a Pegasus segítségével megfigyelt közéleti szereplők utólagosan megtudhassák, hogy

mikor, miért és mennyiben figyelték meg őket.”

Nehéz-Posony Kata, a TASZ másik jogásza pedig azt mondta:

„Az ügy a konkrét jogsértésein túl rámutat arra, hogy mennyire súlyos problémákat okozhat mind egyéni, mind társadalmi szinten az, ha a jogalkalmazók pusztán a formális, írott jogszabályi rendelkezéseket veszik figyelembe, anélkül, hogy a szabályozás célját és alkotmányos szerepét értékelnék. Ebben jelent előrelépést a bíróság mostani döntése.”

Rogán Antalék ellen is pert nyertek

Felidézték, a TASZ a Rogán Antal által vezényelt titkosszolgálatokhoz tartozó Alkotmányvédelmi Hivatallal (AH) szemben is pert nyert: a Fővárosi Törvényszék akkori döntése értelmében az AH köteles nyilatkozni arról, kezel-e adatokat Adrien Beauduinről, a CEU volt hallgatójáról, akinek a telefonját szintén feltörték a Pegasus-kémszoftverrel.

Az ítélet azért is figyelemre méltó, mert kimondja:

a titkosszolgálatok nem tagadhatják meg automatikusan a tájékoztatást arról, hogy valakit megfigyeltek-e.

Kapcsolódó:

Felszólították Orbánékat a Pegasus-ügyben: Azonnal lépniük kell, különben következménye lesz a kémprogram tiltott használatának

Most érkezett: Döbbenetes részleteket derítettek ki a Pegasus-ügyről

Valódi Hírek