Most érkezett: Egyre nagyobb bajban a kormány, döntött a bíróság Pegasus-ügyben,

Még nincs vége.

Tavaly nyáron robbant a botrány, hogy a kormány újságírókat, közéleti szereplőket figyeltetett meg a Pegasus nevezetű kémszoftverrel.

Az érintettek akkor szerették volna megtudni, hogy a magyar titkosszolgálat tart-e egyáltalán nyilván róluk titkosított információt, illetve abba érintettként betekinthetnek-e. Az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) akkor megtagadta, hogy bármilyen adatot is megismerhessenek.

Az érintettek a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szervezet segítségével bíróságon támadták meg az AH döntését, ebben döntött most a bíróság.

A bíróság megállapította, hogy nem az eljárási szabályoknak megfelelően hozott a titkosszolgálat elutasító határozatot, így új eljárást kell lefolytatni, vagyis ismét foglalkozni kell az adatok megismerésére vonatkozó kérelemmel.

A TASZ próbál mindenfajta jogi lehetőséget kimeríteni, de ez lég nehéznek bizonyul, mert a Pegasus-ügy és az azzal összefüggő gyakorlatilag minden részlet titkosított, vagyis minősített adat.

A TASZ jogásza szerint a bíróság azt kifogásolta, hogy az AH különösebb indoklás nélkül tagadta meg az engedélyeket, vagyis az elutasítás indoklásánál az eljárási szabályoknak nem tett maradéktalanul eleget. Így most újra döntenie kell a kérelemről az AH-nak, és elképzelhető, hogy ismét elutasítás lesz, egy részletes indoklást azonban több eséllyel lehet bíróságon megtámadni.

(via hvg.hu)

Valódi Hírek