Mi történt? Döbbenetes, miért nem tudták ellátni a fulladó kisfiút a váci ügyeleten (+videó)

Az új ügyeleti rendszerrel kapcsolatban a Magyar Orvosi Kamara már korábban is jelezte aggályait. Most a váci kórház egyik esete derült ki.

Pest vármegyében immár mindössze három gyermekorvosi ügyelet működik, egyik a váci kórházban. Ide vitték be múlt pénteken reggel azt a kétéves fulladó kisfiút, akivel az ott lévő doktornő nem tudott semmit sem csinálni asszisztens hiányában – részletezte a minap az RTL Híradó.

Az édesapa elmondása szerint az orvos azért nem kezdte el a rendelést, mert egyedül nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe.

„Végül a doktornő megvizsgálta a gyerekünket, de onnan továbblépni nem tudott, vényköteles gyógyszert nem tudott felírni, a rendszerbe se lépett be, papír alapon rögzítette, hogy mi volt”

– részletezte.

A doktornő ezután telefonált a kórház gyermekosztályára, ahol soron kívül ellátták a kisfiút. Az édesapa rámutatott, hogy

az ügyeleti rendszert megkerülve sikerült ellátást kapniuk

– a mentőszolgálattól 45 percen keresztül próbáltak telefonon segítséget kérni, ám hiába.

Az Országos Mentőszolgálat a híradó megkeresésére azt közölte, hogy az aznap dolgozó nővér

„elnézte a beosztását, késett, így 9 órára ért be”.

Megjegyezték, hogy az ügyeletes orvos önállóan is képes belépni a rendszerbe, nem szükséges hozzá az asszisztens segítsége.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) már korábban is jelezte javaslatait a Belügyminisztériumnak az új ügyeleti rendszerrel kapcsolatban. Ezeket március elején frissítették és újra elküldték Pintér Sándor tárcájának a Népszava értesülései szerint.

A MOK a minap közölte, hogy korábban ígéretet kaptak az Országos Mentőszolgálattól is, miszerint utóbbi válaszol majd a javaslatokra. A válasz azonban még nem érkezett meg.

Áprilisban kezdődött az átalakítás

Mint ismert, a kormány döntése alapján tavaly áprilistól folyamatosan alakulnak át a háziorvosi ügyeletek, a módosítások azonban országszerte komoly felfordulást okoztak.

A Belügyminisztérium eredeti terve az volt, hogy 2024 elejére Budapest kivételével az egész országban egységes sürgősségi ellátórendszer jön létre. Ehhez képest Fejérben csak idén februárban élesedett az új rendszer, nemrég pedig a januári Pest vármegyei átalakításokról számoltunk be – amelyek mellesleg megnehezítik a szülők dolgát, amennyiben a gyermekük ellátásra szorul.

(rtl.hu nyomán)

(Kiemelt képünk illusztráció)

Kapcsolódó:

Pintérék megalázó órabért kínáltak a háziorvosoknak: Budapest mellett 42 ezer ember marad emiatt ügyelet nélkül

Valódi Hírek