Most kezdődik a leszámolás: Orbán embere bejelentette, elindulnak vizsgálatok, mindenhová bekukkantanak (+videó)

Jönnek a megfigyelések.

Mint megírtuk, Lánczi Tamást, az állami propagandatelevízió műsorvezetőjét nevezték ki a Szuverenitásvédelmi Hivatal (SZH) élére. Az új hivatal Orbán Viktor által felkért vezetője vasárnap este fejtette ki nézeteit a Hír Tv-n futó Bayer show című műsorban a „szuverenitásról”.

Kik tartják fogva Európát?

„Azoknak jó a globalizáció, akik fogva tartják Európát,

akik a valódi szuverének, akik kívülről irányítják Európát, ők próbálják nekünk, magyaroknak, németeknek, spanyoloknak, franciáknak elmagyarázni, hogy ne foglalkozzatok már ezzel a szuverenitással, ez egy lejárt lemez.

De valójában ők a szuverének, ők akarnak szuverének lenni, és még szuverénebbek, tehát még több hatalmat szeretnének gyakorolni a nyugati világ felett”

sulykolta a propagandatévében Lánczi.

Beszélt arról is, hogy az Egyesült Államok „politikailag zseniálisan” használta ki a II. világháború után kialakuló európai berendezkedést, és a hidegháború után – fogalmazott – „teljhatalmat szerzett” Európa fölött (sic!). Szerinte ezt a hatalmát az USA az elmúlt 30 évben „elegánsan, a saját maga által alkotott szabályokat betartva” használta.

A amerikai sajtószabadságért aggódik

„Ebben most szerintem van változás”

– mondta a hivatalvezető, hozzátéve: szerinte az Egyesült Államok számos olyan határt lép át, amelyre korábban még nem volt példa. A kínai kémmédium védelmében szólva nehezményezte például, hogy az amerikai képviselőház megszavazta a TikTok betiltásához vezető törvényt, amely – jegyezte meg – „szembemegy az amerikai alkotmány első kiegészítésével, ami a sajtószabadságról szól”.

Rákapcsolnak, jönnek a vizsgálatok, módosítják a törvényeket

Lánczi a hivatal tevékenységére kitérve arról is beszélt, hogy elindítják a vizsgálatokat az ún. „szuverenitássértés”-ek miatt.

„Vizsgálatokat folytatunk és ahol szuverenitássértést észlelünk, ott jelezzük a megfelelő és illetékes szerveknek,

hogy tessék szépen alkalmazni a megfelelő jogi passzusokat, és tessék elvégezni azt a feladatot és megvédeni a magyar szuverenitást. Ez nem egy hatóság, tehát a mi hivatalunk, az én hivatalomnak

a legfőbb ereje az a nyilvánosság”

– mondta Lánczi Tamás.

Kapcsolódó: Világbotrány törhet ki Orbánék gyalázatos lépése miatt: Súlyos kockázatokat rejt a kínai rendőrök bevetése Magyarországon

Arról, hogy „szigorítani” kell

Azt is elmondta, hogy szerinte a magyar közélet „lágy alteste” a civil szféra, mert – magyarázta – többen, „magukat civilként beállítva” próbálnak politikát csinálni az országban. Erre példaként említve, az illető megnevezése nélkül azt mondta: az egyik politikus pár éve „mikroadományokat” vitt be egy bankfiókba, majd fizetett be egy számlára.

Meglátása szerint ez nem mikro- és nem is adomány volt. Úgy tartja, mindez azért fordulhatott elő, mert „lazák” az adománygyűjtésre vonatkozó szabályok.

Elárulta, mit nem fog megengedni

„Én azt gondolom, hogy ezen szigorítani kell:

be kell vezetni egy értékhatárt a civil szervezeteknél és az afölötti készpénzgyűjtést egész egyszerűen meg kell tiltani. Aki adományt akar gyűjteni, az gyűjtse digitális módon, ellenőrizhető módon”

– figyelmeztetett Lánczi, aki ugyanakkor azt is elmondta: a szigorítás az egyházakra nem vonatkozna.

A hivatalvezető jelezte, a civil szervezetek külföldről kapott pénzeiről szóló rendelkezéseket is megváltoztatná. Mint elárulta, ő a törvényt úgy módosítaná, hogy a külföldről kapott pénzeket elkülönítve kellene kezelni, és világossá kellene tenni szerinte, hogy azokat mire használták fel.

„Nem lehet összekeverni a hazai forrásokkal, nem szabad, hogy engedjük, hogy ezzel trükközzenek”

– magyarázta el, hogy kinek mit szabad.

Már csak az a kérdéses, a Fidesz-közeli „civil szervezetek” hogyan működhetnek orosz, illetve kínai adományok nélkül. A kérdés költői, így bizonyosan módot találnak arra, hogy alternatív módon eljussanak az összegek a kormányközeli potentátokhoz.

Kapcsolódó: Árnyékkormány: Vizsgálják ki a kínai rendőrök magyarországi bevetését!

Videó:

Kapcsolódó:

Még el sem kezdte a „melót” Orbánék új hivatalának elnöke, máris furcsa dolgokat művelt

Valódi Hírek