Durván bekeményít az USA: David Pressman pusztító kritikát küldött Orbánéknak (+videó)

Súlyos kijelentések.

A magyar NATO-csatlakozás 25. évfordulója alkalmából mondott hosszú beszédet David Pressman amerikai nagykövet, aki többször is hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok a párbeszéd és az együttműködés mellett áll, de a jelenlegi magyar kormánnyal ez sokszor nem működik, ekkor pedig az USA cselekszik, mert Orbán Viktorék kizárólag ebből értenek. A nagykövet ugyan konkrétumokat nem említett, de nyomatékosan utalt rá, hogy ismét egy olyan pontra jutottak a magyar kormánnyal, amikor

a párbeszéd már nem elég.

Az USA és Magyarország

Az amerikai nagykövet beszédét szemléző 444 azt írta, ez olyan beszédnek tűnik, amelyet érdemes részleteiben is megismerni. A nagykövet elsőként a CEU-ra megemlékezve felidézte:

„alig öt évvel ezelőtt ezek a termek tele voltak a legjobb és legragyogóbb diákokkal, akik Közép-Európa legkiemelkedőbb egyetemén tanultak. Ma ugyanez a munka nem itt, hanem tőlünk 250 kilométerre nyugatra, Bécsben történik folyik.”

Megjegyezte, az, hogy az egyetem Magyarország „keleti nyitásával” párhuzamosan nyugatabbra költözött, szerinte „jelzésértékű”. Ezután egy hosszabb gondolatmeneten keresztül a mutatott rá Magyarország és Amerika kapcsolatára a NATO szövetségi rendszerének tükrében:

„Alig több mint 100 kilométerre innen, a Pápai Légibázison az amerikai fegyveres erők tagjai élnek és dolgoznak együtt magyar partnereikkel. Ezek a bátor, fiatal férfiak és nők, valamint a többi, jelenleg a Camp Croft bázison állomásozó amerikai katona, több ezer kilométert utaztak szülővárosukból, hogy védelmezzék Amerikát és annak érdekeit, bárhová szóljon is a küldetésük.

Ők olyan amerikai városokból és településekről érkeztek a transzatlanti szövetség határvidékére, amelyekről a legtöbb magyar még csak nem is hallott. Olyan helyekről, mint például: Moline, Illinois; Mena, Arkansas; Milburn, Oklahoma; és Shelbyville, Indiana.

Ők mindannyian esküt tettek arra, hogy megvédik a hazájukat – de még ennél is kiemelkedőbb dolgot tesznek. Nemcsak arra vállaltak kötelezettséget, hogy szükség esetén kockára tegyék életüket a hazájukért, az Egyesült Államokért, hanem arra is, hogy ha feladatul kapják, ugyanezt megtegyék NATO-szövetségeseinkért is.

Ezek a bátor férfiak és nők készek feláldozni az életüket az Amerikai Egyesült Államok szövetségeseiért.

A magyarokért. Magyarországért.

Ezt az elkötelezettséget nem szabad félvállról venni. Ez Amerika fiainak és leányainak valós elkötelezettségét jelenti a magyarok védelmében. Magyarország az egymás védelmére felesküdött demokráciák klubjához tartozik, tehát teljes értékű tagja a világ valaha volt legsikeresebb katonai szövetségének.

Magyarország a legkevésbé sincs egyedül.

De hogyan is fogadják itt Magyarországon ezeket a Moline-ból, Shelbyville-ből, Milburnből és Menából érkezett fiatal amerikai katonákat?

A magyar hadseregben dolgozó partnereik, valamint tágabb értelemben a magyar emberek részéről ez a fogadtatás nagyon is szívélyes volt. Ők azok, akik értik, hogy az ilyen jellegű küldetések a magyar és az amerikai nép közötti szoros kapcsolatokat tükrözik.

Másfelől azonban, megsértve ezzel a védelmi együttműködési megállapodásunkat, a magyar kormány több mint három éve nem engedélyezi, hogy ezek a fiatal katonák rendszámtáblát kapjanak a családi autóikra, ehelyett arra kényszeríti őket, hogy havonta több tízezer forintot fizessenek saját zsebből az ideiglenes regisztrációért. Nem a bürokrácia vagy a túlzottan bonyolult adminisztratív eljárások miatt. Hanem egyszerűen azért, mert a magyar kormány erről politikai döntést hozott.

Igen, jól hallották. Rendszámtáblákról beszélek.”

Amerika aggódik

A nagykövet jelezte, a fenti példa is „jól” szemlélteti a Magyarország és a szövetségesei közötti kapcsolatok jelenlegi, aggasztó állapotát – pedig – tette hozzá – „nem volt ez mindig így, és nem is kell, hogy így maradjon”. David Pressman rámutatott: Amerika és Magyarország barátsága évszázadokra nyúlik vissza, és „amikor a bátor amerikaiak a Brit Birodalomtól való függetlenségükért harcoltak, Kováts Mihály magyar nemes fontos szerepet vállalt az Egyesült Államok lovasságának fejlesztésében és vezetésében, mígnem annak soraiban halt meg az amerikai forradalomban”.

Beszédében kitért a „büszke magyar diaszpórára”, amelynek tagjai az 1930-as évek önkényuralma elől kerestek menedéket, akár az 1956-os forradalom után. Megemlítette Teller Edétől Karikó Katalinig azokat a magyarokat is, akik a szabad világba mentek, és valami egészen nagyot tudtak alkotni.

Kapcsolódó: Történelmi magyar siker: Karikó Katalin kapja idén a Nobel-díjat (+videó)

Magyarország NATO-tagságáról elmondta: hazánk a szabadság felé vezető hosszú úton közel 25 évvel ezelőtt mérföldkőhöz érkezett, amikor a transzatlanti szövetség tagjai közé fogadták, és ezzel egy történelmi igazságtalanságot korrigáltak. Hozzátette: Orbán Viktor megértette ezt 1999-ben, amikor miniszterelnöksége idején csatlakoztunk „a Nyugat szövetségéhez”. Emlékeztetett, a NATO-csatlakozással Orbán szerint

„végre lehorgonyoztuk országunkat a nyugati partokhoz”.

„Hol is tart ma ez a kapcsolat?”

– vetette fel a nagykövet, aki beszédének ezen pontját ismét visszatért a rendszámtáblákra.

„A rendszámtáblák ügye több mint három éve megoldatlan. Időközben a jelenlegi kormány miniszterei biztosítottak bennünket arról, hogy meg fogják találni a megoldást a problémára, később azonban elismerték, hogy ez túlmutat a hatáskörükön, a kérdést ugyanis a legmagasabb szinten várakoztatják”

– mondta.

A magyar kormány nem úgy viselkedik, mint a többi szövetséges

David Pressman azt mondta, Magyarország „másként viselkedik, mint a szövetség bármely más tagja”, és ez a beszéd „arról szól, hogy egy régi barát és szövetséges olyan dolgokat mond és tesz, amelyek aláássák a bizalmat és a barátságot”.

Kijelentette:

az Egyesült Államok nem hagyhatja figyelmen kívül

  • amikor a magyar Országgyűlés elnöke azt állítja, hogy Putyin ukrajnai háborúját valójában „az Egyesült Államok vezeti”.
  • Amikor egy hivatalban lévő miniszter úgy hivatkozik az Egyesült Államokra, mint a halottra, akinek nő a körme.
  • Nem érthetjük meg és nem fogadhatjuk el, hogy a miniszterelnök az Egyesült Államokat szövetségesünk, Magyarország „legfőbb ellenfeleként” azonosítja.
  • Vagy azt az állítását, miszerint az Egyesült Államok kormánya meg akarja buktatni a magyar kormányt, szó szerint „le akarja győzni” őt.

Orbán Viktorra is megemlékezett

„Vannak, akik szerint azt kellene figyelnünk, amit Magyarország tesz, nem pedig azt, amit mond. De láthatják: éppen ez a probléma. Én nem egyszerűen arról beszélek, amit a kormány mond, hanem arról, amit tesz, a cselekedeteiről”

– jelentette ki Pressman, utalást téve Orbán elhíresült kijelentésére, miszerint ne figyeljenek oda arra amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok.

Majd felsorolta a magyar kormány tetteit:

  • A független média szisztematikus elfoglalása, ahol az oligarchák médiumokat vásároltak fel, hogy aztán egy, a kormány által ellenőrzött magánalapítványnak adományozzák azokat,
  • miközben az a néhány médium, amely megőrizte a függetlenségét, most vizsgálatokkal, adóellenőrzésekkel és a reklámbevételek elvesztésével néz szembe.
  • Azzal, hogy a „függetlenséget” az „ellenzékiséggel” azonosítják, Magyarországon a független média ellenzéki címkét kap.
  • A független, nem kormányzati szervezeteket politikai pártok támogatóiként címkézik fel.
  • Azokat a független bírákat pedig, akik a kormány számára kedvezőtlen véleményt fogalmaznak meg, vagy találkoznak az amerikai nagykövettel, külföldről finanszírozott és irányított politikusoknak állítják be.

Kapcsolódó: Ekkora baj van? Szijjártó Péter hadat üzent Facebookon az amerikai kormánynak

Pontosan tudják, mi folyik Magyarországon

„A kormányzati hatalom minden aspektusának bebiztosítása – a közbeszerzéstől az engedélyezésen át az idegenforgalmi támogatásokig, a koncessziókig, az adó- és ellenőrzési intézkedésekig, a szabályozási politikáig – a pártvezetők, családtagjaik, sógoraik vagy régi barátaik tulajdonában lévő vállalatok számára teremt kedvező feltételeket –

ezek ismét nem szavak, hanem tettek”

– mondta Pressman, akinek szavaiból világosan kiderült: pontosan tisztában van a magyarországi kedvezőtlen politikai tendenciákkal.

Kiemelte: a „szuverenitási törvény” mindenkit fenyeget, aki demokratikus vitában vagy érdekérvényesítésben vesz részt.

„Nem Magyarország szuverenitását, hanem kizárólag egyetlen pártnak a közbeszéd monopolizálására irányuló törekvését védi. És még ha teljes mértékben nem is hajtják végre, a törvény már puszta létezésével is eléri a célját – az emberek hallgatásba rémisztését. Ezek megint nem szavak, hanem tettek”

– hívta fel a figyelmet a nagykövet.

Egyszer elfogy a türelem

„Mostanra bizonyára észrevették, hogy más szövetséges országokban nem szoktunk ilyen beszédeket tartani, mert más szövetséges országokkal párbeszédet folytatunk”

– közölte Pressman, hozzátéve: magyar kormányt viszont „kevéssé érdekli a konstruktív párbeszéd a fenti problémák megoldására. Más szövetséges országokkal együttműködünk, együtt dolgozunk – még akkor is, ha vannak nézeteltéréseink.

Magyarországon ez nem működik – amíg csak nem cselekszünk”.

Mint mondta, az Egyesült Államok magyarországi politikája három elemet foglal magában:

  • „folyamatos erőfeszítéseket a magyar fél bevonására a párbeszéd révén;
  • elkötelezettséget az iránt, hogy őszintén beszéljünk arról, amit látunk;
  • és készséget arra, hogy a kormány által hozott döntésekre reagálva cselekedjünk.”

„Továbbra is keressük a kapcsolatot, továbbra is világosan fogunk beszélni, és továbbra is cselekedni fogunk az érdekeink támogatása érdekében – mindezt ebben a sorrendben”

– mondta David Pressman.

Videó:

Valódi Hírek