Botrányos lépés: Újabb balatoni strandról tilthatják ki az embereket egy kormányrendelettel (+videó)

A NER-nek ez is kell?

Civilek tiltakoztak a balatoni Club Aliga elzárt területein, mert úgy érzik, a beruházó fokozatosan kiszorítja a helyieket és a strandolni vágyókat. A Fürdőegyesületnél azt mondják: egy tavaly őszi kormányrendelet-módosítás óta még kevesebb lehetőségük van a luxusberuházások megakadályozására, de nem adják fel.

A terület tulajdonosa jelenleg egy NER-közeli építési vállalkozó. A polgármester úgy reagált: garanciát kapott arra, hogy a strand nem szűnik meg – derült ki az RTL Híradójából.

Balatonvilágoson felparcellázták a tó melletti sétányt, ezeken vízparti telkek lesznek. Panorámás hotelek is épülnének a területen, amely a rendszerváltásig a szocialista elit zárt pihenőhelye volt. Az 1990-es évektől többé-kevésbé szabad volt ide a bejárás, lehetett strandolni, napozni. A helyiek most attól tartanak, hogy a korábbi ígéretekkel szemben

a partot csak az új tulajdonosok használhatják majd.

A helyiek egy térképet is készítettek, amelyen bejelölték, hogy mely területeket vehetik el a közemberek elől. Ezek szerint csak egy keskeny parti sáv és néhány út maradhat, amire bárki bemehet.

Kormánykörök szerezték meg a területet

A Club Aliga területe korábban Mészáros Lőrinc és Tiborcz István érdekeltségéhez tartozó céghez került. Majd előbb Jellinek Dánielhez, tavaly pedig a NER-közeli, építőipari beruházásokkal foglalkozó Balázs Attilához.

Innentől nem lehet a véletlennek tulajdonítani, hogy az Orbán-kormány a területet 2022-ben nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősítette, így speciális szabályok vonatkoznak rá.

A helyiek már 2022-ben riadót fújtak: természetrombolással járna a korábban Club Aliga, jelenleg pedig Aligaliget néven futó projekt – állították az építési terveket régóta kritizáló civilek.

A beruházó ugyanis

180 méter hosszú szállodát húzna fel a mesés panorámájú partfal tetejére, aljára pedig villaépületeket építene.

A civilek folyamatosan tiltakoztak és pereket indítottak. Mint megírtuk, tavaly márciusban megsemmisítette a Pécsi Törvényszék a Club Aligába tervezett kikötőépület építési engedélyét, és új eljárásra kötelezte az engedélyt kiadó somogyi kormányhivatalt

Valódi Hírek