Hivatalos: Megsemmisítették a Club Aliga kikötőépületének építési engedélyét

Új eljárásra kötelezték a kormányhivatalt.

Kedden megsemmisítette a Pécsi Törvényszék a Club Aligába tervezett kikötőépület építési engedélyét, és új eljárásra kötelezte az engedélyt kiadó somogyi kormányhivatalt – tudatta a Népszava.

Így, azt követően, hogy a bíróság március elején visszavonta az aligai magaspart tetejére tervezett 105 lakás építési engedélyét, a Club Aliga tulajdonosának, a Bayer Propertynek nincs egyetlen érvényes építési engedélye sem, köszönhetően a helyi civileknek, az Aligai Fürdőegyesületnek, amely az önkormányzattal ellentétben megtámadta a kormányhivatal engedélyeit.

A lap megjegyezte, a következő lépés az, hogy megnézik, mit tehetnek a korábbi Aliga II. ügyében: az egykori pártvezetők nyaralóhelyét felparcellázták és eladták. A tómederig nyúló, vélhetően a Balaton-part legimpozánsabbnak számító telkeit többnyire ingatlanfejlesztő cégek vásárolták meg. A település mellett az állam sem élt elővásárlási jogával, így hozzásegítve a tulajdonos céget

több mint 7 milliárd forintnyi bevételhez.

„A két bírósági végzés azt mutatja, az Aliga II. esetében is érdemes lenne a jogi utat választani”

– mondta a Népszavának Bukovszki András, az Aligai Fürdőegyesület (AFE) elnökhelyettese.

Bukovszki András elmondta: a magaspartra tervezett luxusapartmanházak esetében a bíróság egyértelműen kimondta,

nem érvényes rájuk a nemzetgazdasági szempontból kiemelt fontosságú beruházás titulus,

hiszen az szállodaépítéssel megvalósuló turisztikai fejlesztésre vonatkozik. Hozzátette: ugyanezen elv alapján a parti telkekre sem vonatkozhat, hiszen ezeket eladta a cég, méghozzá a kiemelt státuszra hivatkozva azzal az állítással, hogy tehermentesek, nincs semmiféle követelés velük kapcsolatban. Hangsúlyozta, ezzel szemben a törvény kötelezően parti sétányt ír elő a területre, mely alól csak a kiemelt státusz adhatna felmentést, ami láthatóan nem ad.

Vagyis a vevők valahol át lettek verve, hiszen ők abban a tudatban vették meg sokszázmillióért a telkeket, hogy azok a tómederig érnek. Szerencsére a követelésemre az önkormányzat még idejében kiküldte nekik a sétányra vonatkozó kötelezettséget, így, noha a Bayer Property ezt elhallgatta előttük, nem hivatkozhatnak jóhiszeműségre.

Az ügyben persze az önkormányzatnak kellene pert indítana, de mint az folyamatosan látható, nem tesz egyetlen lépést sem, így vélhetően ez is ránk marad. A jogászaink már vizsgálják, hogyan lehetne megtámadni

az Aliga II. felparcellázásával kapcsolatos szerződéseket”

– közölte az elnökhelyettes.

(nepszava.hu nyomán)

(Címlapkép: likebalaton.hu)

Valódi Hírek