„Csak az nem keres 500 ezer forintot, aki nem akar dolgozni” – Beárazta a magyarokat a fideszes nagyvállalkozó

Te mennyit viszel haza?

Balázs Attila, a közbeszerzéseken egyre sikeresebben pályázó Bayer Construct Zrt. vezérigazgatója szerint

ma aki dolgozni akar, az a nettó 500 ezer forintot biztosan meg tudja keresni Magyarországon.

Lehet, hogy ő ezt így látja, a KSH adatai szerint nem egészen ennyire rózsás a helyzet.

  • a nettó átlagbér kedvezmények nélkül 371 ezer, kedvezményekkel 384 900 forint volt Magyarországon 2023 szeptemberében,
  • a mediánkereset (ami egy középérték, amelynél ugyanannyian keresnek többet, mint ahányan kevesebbet) pedig 311,1 ezer forint volt, kedvezményekkel.

Persze, ahogy arról írtunk, a KSH a szeptemberi kereseti adatok közzétételekor azt is beismerte, hogy a reálbérek csökkentek. Azaz hiába van több pénz a számlánkon, abból összességében kevesebbre futja, mint tavaly ilyenkor.

És igen, azok a munkavállalók, akik havi 300 ezer forint körüli összeget visznek haza, ugyanúgy dolgozni akarnak, mint azok, akik többet – vagy adott esetben kevesebbet kapnak a munkájukért.

Ha a „tipikus” magyar „dolgozóra nem is igazak az adatok, a Bayer Construct fizikai állományban lévő munkavállalóinak bruttó bére átlagosan közel 760 ezer forint volt 2022-ben, amelynek a nettója már meghaladja az 500 ezer forintot.

Persze, közbeszerzéseken nyerni, vagy éppen Mészáros Lőrinccel üzletelni nem mondható sem tipikusnak, sem átlagosnak. Ahogy az sem, ha a bíróságí ítéletet áthágva folytatja valaki azt a „beruházást”, amelynek következtében a Balaton-partot vágja taccsra.

(telex.hu/Nyugati Fény)

Valódi Hírek