Borul a bili: Rettenetes dolgokat követett el a ped0filsegítő Kónya Endre, de minden kiderült

Egyre súlyosabb tények kerülnek nyilvánosságra.

A ped0filsegítő Kónya Endrének, a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének adott elnöki kegyelem ügyéből kirobbant botrány következtében már Novák Katalin és Varga Judit is lemondott. A bukott köztársasági elnök és a kegyelmet ellenjegyző volt igazságügyi miniszter nem vállaltak felelősséget, csupán a botrány kirobbanása után úgy érzeték (vagy éreztették velük), hogy nincs más lehetőség, menni kell.

Az Orbán-kormány nem vállalt felelősséget

Balog Zoltán püspök ugyanakkor megvárta amíg a Fidesz verbális verőlegénye, Bayer Zsolt szólítja fel távozásra a magyar reformátusok éléről. Balog püspök lemondása előtt még imádkozott is egyet a Kossuth Rádióban. Megjegyezzük, Balog Zoltán csak a zsinati elnökségi posztjáról mondott le, püspökként továbbra is ő vezeti a Dunamelléki Református Egyházkerületet.

Orbán Viktor két héttel a botrány kitörése után szólalt meg az ügyben. Felelősséget a miniszterelnök sem vállalt, bocsánatot sem kért az áldozatoktól, ugyanakkor beszélt „miszlikbe aprítás”-ról és új törvényeket helyezett kilátásba. A parlament honlapjáról Varga Judit neve pedig váratlanul eltűnt, mintha ott sem lett volna.

Kapcsolódó: Lehullt a lepel: Orbán Viktor a ped0fil bűnöző V. Jánosnak kampányolt egy pártrendezvényen (+videó)

K. Endre és a tárgyalás

K. Endre ügyében a hvg.hu újabb megdöbbentő részletekről írt: az elnöki kegyelemben részesült K. Endre korábban éppen azzal az indokkal fordult a Kúriához, amely a legtöbb esetben visszatarthatja a sze*uális bűncselekmények áldozatait attól, hogy felvállalják történetüket.

A ped0filsegítő K. Endre azt nehezményezte, hogy nem lehetett ott az áldozat meghallgatásán.

Emlékeztettek, korábban Renner Erika, a lúgos orvosként ismert Bene Krisztián, – aki egyébként Mikola István fideszes politikus rokona – áldozata is panaszkodott arra, hogy a bíróságon megalázó kérdésekre kellett válaszolnia, újra és újra fel kellett idéznie az átélt borzalmakat.

„Én a legmegdöbbentőbb és a legdurvább árulást természetesen a jog és az igazságszolgáltatás területén éltem meg”

– írta korábban Renner Erika, a lúgos orvos áldozata.

Kapcsolódó: A szadista lúgos orvos további 5 bűncselekményben bűnös az ügyész szerint

Így derült fény a ped0filbotrányra

„Az elsőfokú bíróság súlyosan megsértette egy személy védelemhez való jogát”

– ezzel az indoklással került másodfokra a bicskei ped0filbotrány és végül ennek lett köszönhető, hogy az egész hátborzongató kegyelmi ügy nyilvánosságra került.

Mint írták, a Legfőbb Ügyészség, majd a Kúria nem érezte megalapozottnak a kérelmet, a büntetőeljárásról szóló törvény szerint ugyanis „azt a vádlottat, vagy a hallgatóság közül azt, akinek jelenléte a különleges bánásmódot igénylő tanút a kihallgatása során zavarná”,

van lehetőség eltávolítani a tárgyalóteremből.

Ebben az esetben a tanúnak a „büntetőeljárásban részt vevő más személyhez fűződő viszonya” miatt indokolt volt, hogy K. Endre távollétében hallgassák ki, és a Kúria szerint az is „egyértelmű, hogy a terheltek hatalmukkal, tekintélyükkel, befolyásukkal visszaéltek” (!), ezért

a bíróság döntése „indokolt, a törvénynek megfelelő volt”.

Hangsúlyozták: az, hogy ez egyáltalán felmerült, és jogi érvelésként szerepelt egy beadványban, „jól” jelzi, milyen nehéz dolguk van az áldozatoknak, amikor bekerülnek az igazságszolgáltatás rendszerébe.

Valódi Hírek