Mi lesz ebből? Agyonvágta a forintot Matolcsyék marakodása

Gyengült a forint csütörtök reggelre.

Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Az euró árfolyama reggel 7 órakor 393,97 forintra erősödött a szerda kora esti 393,72 forintról. A svájci frank jegyzése 409,54 forintról 409,99 forintra erősödött, a dollár pedig 360,82 forintról 361,3 forintra drágult.

Cikkünk írásakor, csütörtök reggel 8 órakor

az euró 394,48 forint,

a svájci frank 410,3 forint, a dollár pedig 361,51 forint körül mozgott.

Napok óta gyengélkedik a forint

A múlt héten beszámoltunk arról, hogy a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank 1 százalékos kamatvágásról döntött, a forint pedig megindult a lejtőn.

A helyzeten a jegybankelnök és Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kakaskodása sem segít. Mint ismert, Orbán Viktor emberei nem rajonganak egymásért.

Matolcsy egy múlt heti díjátadón élesen kritizálta a kormány gazdaságpolitikáját és Nagy Mártonról is ejtett pár szót. Utóbbi 2021 közepén távozott a Magyar Nemzeti Banktól, kitették a szűrét elfogadhatatlan vezetési stílusa, valamint egy súlyos szakmai hiba miatt – emlékeztetett a rendezvényen az MNB elnöke.

Nagy Márton erre úgy reagált, hogy immár más a főnöke, ezért pedig hálát ad Istennek.

Orbán Viktor és Varga Mihály pénzügyminiszter a történtekhez annyit fűzött hozzá, hogy az MNB függetlensége sérthetetlen.

Varga emellett még arról is nyilatkozott, hogy a jövő héten tárgyalhatja a kormány

a jegybanki törvény módosítását.

Mint részletezte, a Európai Központi Bank a módosítási javaslatot áttekintette. Megállapította, hogy az MNB alapvető feladatainak ellátását nem érintő jegybanki tevékenységekre ki kell terjeszteni a felügyelőbizottság jogkörét.

(MTI/Nyugati Fény)

Valódi Hírek