Izzik a levegő az MNB körül: Egészen furcsa hírek érkeztek Matolcsy jegybankjáról

A láthatáron van az MNB-törvény módosítása.

Mint írtuk, Matolcsy György és Nagy Márton az utóbbi napokban heves szópárbajt vívott. A Magyar Nemzeti Bank elnöke nemrég egy díjátadón bírálta a kormány gazdaságpolitikáját, valamint csípős megjegyzést tett Nagy Mártonra.

Válaszképp a nemzetgazdasági miniszter közölte, hálát ad az Istennek, hogy már nem Matolcsy a főnöke.

Orbán Viktor miniszterelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter a történtekhez annyit fűzött hozzá, hogy a jegybanki függetlenség sérthetetlen.

Közeleg az MNB-törvény módosítása

Varga Mihály az atv.hu kérdésére közölte, hogy

a jövő héten tárgyalhatja a kormány a jegybanki törvény módosítását.

Mint részletezte, a Európai Központi Bank a módosítási javaslatot áttekintette. Megállapította, hogy az MNB alapvető feladatainak ellátását nem érintő jegybanki tevékenységekre ki kell terjeszteni a felügyelőbizottság jogkörét.

A tárcavezető annyit még elárult, hogy amennyiben az Országgyűlés elé kerül a módosítás, úgy azt a tavasszal el is fogadhatja a parlament.

Matolcsy szerdán megállapodott a mongol felügyelettel

Közös pénzügyi felügyeleti együttműködésről kötött megállapodást az MNB és a mongóliai felügyelet Financial Regulatory Commission of Mongolia (FRC). A megállapodás kiterjed többek között a hatóságok közötti információmegosztásra, közös kutatások és tudásmegosztó események szervezésére – jelentette be szerdán a Magyar Nemzeti Bank.

A dokumentumot Kandrács Csaba, az MNB felügyeleti és fogyasztóvédelmi alelnöke, illetve Bajarszajhan Dembereldas, az FRC első számú vezetője, elnöke írta alá.

A megállapodás lehetőséget ad a két hatóság közötti, felügyeleti tevékenységhez kapcsolódó információcserére és tudásmegosztásra.

Az FRC és az MNB emellett együttes kutatásokat folytathat és közös tudásmegosztó eseményeket is szervezhet, illetve kölcsönösen lehetőséget nyújtanak egymás számára a munkavállalók szakmai továbbképzésére is – tájékoztatott a jegybank.

Mint írták, a mongol pénzügyi szektor felügyeletéért, valamint a pénzügyi stabilitásért a mongóliai jegybank (Bank of Mongolia, BOM), a felügyelet (FRC), valamint az e két intézmény és a mongol pénzügyminisztérium részvételével működő, 2007-ben létrehozott Pénzügyi Stabilitási Tanács közösen felel.

A jegybank látja el a bankok felügyeletét, amíg az FRC a többi pénzügyi szereplő tevékenységének felügyeletét végzi – ismertette az MNB.

Kifejtették, a Magyar Nemzeti Bank évek óta kiemelt figyelmet fordít arra, hogy szorosabbra fűzze és kiterjessze nemzetközi szakmai kapcsolatait a stratégiai partner jegybankokkal, valamint a nemzetközi gazdasági szervezetekkel és pénzügyi intézményekkel. Ebben fontos mérföldkőnek számít a mostani megállapodás is – olvasható az MTI-n megjelent közleményben.

Valódi Hírek