Ez már a belháború? Nagy Márton kiborult, és keményen beleállt Matolcsyba

Nem érti, mi történik.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerint idén meg kell találni a költségvetési egyensúly és a gazdasági növekedés közötti összhangot. A tárcavezető az index.hu-nak nyilatkozott.

A miniszter kifejtette, hogy tavaly a pénzügyi intézkedések nagy része támogatott hitelprogramokon keresztül valósult meg.

Kiemelte, hogy helyre kell állítani a gazdasági növekedést, így „idén kiemelt figyelem hárul a költségvetés egyensúlyára, és

4,5 százalékra kell visszahozni a költségvetési hiányt.

Ez azt jelenti, hogy idén nullás lehet az elsődleges egyenleg.”

Nagy szerint 2024-ben a költségvetési egyenleg 4,5, jövőre 3,7, később pedig 3 százalék lehet. Tehát nem gyorsabban és nem lassabban, hiszen így van meg a növekedés és a költségvetési egyensúly összhangja.

A miniszter úgy látja, a jegybank nem támogatja eléggé a gazdasági növekedést.

„A Magyar Nemzeti Bank az inflációt figyeli, ugyanakkor ha az inflációs adatok miatt sem csökkenti gyorsabb ütemben az alapkamatot – ráadásul ezzel képes lenne a növekedést is támogatni –

akkor nem értem, hogy a jegybank mi alapján működik”

– mondta.

Ettől függetlenül tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét. „Amikor egy kormányzati szereplő nyilatkozik a kamatpolitikáról, akkor az nem azt jelenti, hogy nyomást helyezünk az MNB-re” – fogalmazott.

A tárcavezető szerint kifejezetten érdekes tapasztalat, hogy a jegybankkal szemben a bankrendszer sokkal jobban érti a növekedés helyreállításának szükségességét, és hogy miért kell a hitelkamatokat gyorsabban csökkenteni.

Nagy Márton és Matolcsy György konfliktusa nem új keletű: a két szereplő folyamatosan üzenget egymásnak. A jelenlegi gazdaságfejlesztési miniszter számtalanszor hibáztatta a Magyar Nemzeti Bank elnökét, amiért – Nagy szerint – Matolcsy nem elég hatékony az infláció leszorításában. A jegybankelnök ugyanakkor a gazdasági növekedés folyamatos erőltetése miatt kárhoztatja a minisztert.

Valódi Hírek