Nem csitulnak az indulatok: Orbán Viktor most megtöri a csendet a renitens emberei balhéja után

Orbán Viktor beszédet mond hétfőn.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által szervezett „Gazdasági Évnyitó 2024” című fórumon mond beszédet hétfőn Orbán Viktor.

A rendezvény már el is kezdődött, Parragh László, az MKIK elnöke beszédet mondott az MTI közleménye szerint. Mellette Varga Mihály pénzügyminiszter és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is a színpadra áll majd – írta az atv.hu.

A miniszterelnök először szólal meg Nagy Márton és Matolcsy György jegybankelnök szópárbaja óta.

Hajba kaptak Orbán Viktor emberei

„A kormányzati döntések rejtve, burkoltan támadják a jegybank függetlenségét. Most amit a kormányzat tervez a jegybanki törvénnyel kapcsolatban, ami egy

jelentős támadás lenne a jegybanki függetlenség ellen

– fogalmazott a múlt héten a Budapesti Értéktőzsde, a BÉT Legek díjátadón Matolcsy György.

„Mind tudjuk, hogy minden ilyen lépés, interjú, vitairatnak álcázott támadás mögött személyek állnak, be kell vallanom, hogy nekem, nekünk rosszulesik, hogy egy volt kollégánk irányítja ezeket a támadásokat”

– tette hozzá, utalva Nagy Mártonra, aki saját bevallása szerint

hálát ad Istennek, hogy már nem Matolcsy a főnöke.

Orbán Viktor csütörtökön annyit fűzött hozzá a történtekhez, hogy meglátása szerint a Magyar Nemzeti Bank függetlensége sérthetetlen.

Varga Mihály a Facebookon reagált

A pénzügyminiszter a közösségi oldalán reagált Matolcsy szavaira. Mint írta, a tárca az Európai Központi Bankkal egyeztetve vizsgálja annak lehetőségét, hogy a jegybank alapvető feladatait nem érintő tevékenységekre kiterjessze a felügyelőbizottság ellenőrzési hatáskörét.

Varga Mihály bejegyzését változtatás nélkül idéztük:

„A kormány tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét.

A kormány célja, hogy a jegybanki függetlenséget tiszteletben tartva erősítse a Magyar Nemzeti Bank átláthatóságát és biztosítsa az állami hivataloktól is elvárt takarékos működését.

Ennek érdekében a Pénzügyminisztérium az Európai Központi Bankkal egyeztetve vizsgálja annak lehetőségét, hogy a jegybank alapvető feladatait nem érintő tevékenységekre kiterjessze a felügyelőbizottság ellenőrzési hatáskörét.

A Pénzügyminisztérium előzetesen az Európai Központi Bank véleményét is kikérte a tervezettel kapcsolatban, amelynek észrevételeit beépítette a javaslatba.

Az EKB által megerősített javaslat az MNB alapvető feladatainak ellátását nem érinti, kizárólag a jegybank egyéb tevékenységeire terjesztené ki a felügyelőbizottság jogkörét.

Ezek közé tartozik a felügyelőbizottság előzetes jóváhagyási jogkörének biztosítása meghatározott értékhatár feletti gazdasági döntések esetén, a tájékoztatási kötelezettség szigorítása, és a beszámolási kötelezettség előírása is.”

Kapcsolódó:

Baj van: Kritikus pályára állt a forint Matolcsy György és Nagy Márton kakaskodása után

Valódi Hírek