Kiderült Pintérék aljas terve: Tömegek szívják meg a belügyminiszter súlyos lépését

Fizetős lenne a gimnázium is?

Eddig 60 középiskolával kapcsolatban érkezett fenntartóváltozási kérelem a Belügyminisztériumhoz. Úgy tűnik, ahogy az egyetemeket alapítványokba szervezték ki, a gimnáziumok esetében is ez a terv.

A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium volt az első, amely – 2023 márciusában – az alapítványi fenntartású Óbudai Egyetemhez (ÓE) került. Az Óbudai Egyetem belendült: a Szinyei után több középiskolát is átvenne.

Jön a fizetős gimnázium?

Egyebek közt a Teleki Blanka Gimnáziumot is, ahol annak idején Orbán Viktor tanult.

A középiskolák fenntartóváltásáról a köznevelési államtitkár, Maruzsa Zoltán dönt május végéig. Az egyházi fenntartású intézmények esetén a szülők felének jóvá kell hagynia a váltást. Más esetekben ez nincs így, a szülőknek nem mindenhol van beleszólása a fenntartóváltásba.

A középiskolák mellett azonban általános iskola is szerepel a listán: Budapesten a Jókai Mór Általános Iskoláról és a Veres Péter Gimnáziumról tudni.

A Nyugati Fényen mi is megírtuk, hogy az alapítványi Gábor Dénes Egyetem (GDE) venné át az állami fenntartó Közép-budai Tankerületi Központtól a Tamási Áron Általános Iskola, Gimnázium és Német Nemzetiségi Gimnáziumot. A fenntartóváltás egyúttal azt is jelentené, hogy

a szülőknek borsos árat kéne fizetniük az eddigi állami iskolában.

Csak a kifutó évfolyamoknak és a német nemzetiségi tanulóknak maradna meg az ingyenesség. A többieknek 100-150 forintos havi tandíjat kellene fizetni.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek