Ezek meggajdultak? Eddig állami fenntartású általános iskolát tennének fizetőssé Budapesten

Havi 100-150 ezer forintos tandíjat is elkérhetnek.

Az alapítványi Gábor Dénes Egyetem (GDE) venné át az állami fenntartó Közép-budai Tankerületi Központtól a Tamási Áron Általános Iskola, Gimnázium és Német Nemzetiségi Gimnáziumot. A fenntartóváltás egyúttal azt is jelentené, hogy

a szülőknek borsos árat kéne fizetniük az eddigi állami iskolában.

Alapítványi egyetem venné át az iskola fenntartását

Csak a kifutó évfolyamoknak és a német nemzetiségi tanulóknak maradna meg az ingyenesség. A többieknek 100-150 forintos havi tandíjat kellene fizetni.

A telex.hu megkereste a tankerületet, akik az alábbiakat írták a komoly felháborodást kiváltó esetről:

„A Gábor Dénes Egyetem 2024. február 27-én kereste meg a Közép-budai Tankerületi Központot a fenntartóváltás szándékával. A tankerületi központ az eljárást a hatályos jogszabályok szerint folytatja. A szülőknek és az alkalmazotti közösségnek az eljárás során véleményezési joguk van.

Amennyiben arra kerül sor, a XII. kerületi lakcímmel rendelkező tanulók zsúfoltságmentes elhelyezését a Közép-budai Tankerületi Központ biztosítani tudja. A fenntartóváltásról a köznevelésért felelős miniszter dönt 2024. május 31-ig.”

Azaz a Pintér Sándor vezette minisztérium május végéig jelzi majd, hogy engedélyezi-e a fenntartóváltást. Akkor, amikor a szülőknek már rég el kell dönteni, hogy gyermekük hol kezdi meg, illetve hol folytatja majd a tanulmányait 2025. szeptember elsejétől.

A szülőknek nincs beleszólása

A közlemény fontos pontja, hogy a szülőknek és a tantestületnek csak véleményezési joguk van, tehát nincsenek döntési helyzetben a fenntartóváltás tekintetében.

Egy nevét nem vállaló szülő arról írt a portálnak szombaton, hogy gyermeke a Tamási Áron Iskolába jár, ami

„hagyományosan a német nemzetiségi tradíciók őrzője, ökoiskola, magas szintű kéttannyelvű gimnáziumi oktatása pedig vonzerő az ide jelentkező diákok számára”.

Szerinte „ebbe a programba nehezen illeszthető, illetve semmilyen összefüggésben nincsenek a GDE informatikai irányultságú ‘fejlesztési’ elképzelései”.

Hozzátette:

„Mi, szülői közösség, értetlenül állunk a döntés előtt és többünkben megfogalmazódott a félelem gyerekeink zavartalan jövőbeli oktatását illetően. Nem értjük, miért pont erre az iskolára esett a választás, aminek hagyományaiban a gazdasági/informatikai alapok egyáltalán nincsenek jelen.”

Valódi Hírek