Egy korszak véget ért: Orbán Viktor örökre szakított egyik legfőbb bizalmasával

A befektetőket riasztja a balhé.

A Matolcsy György és Orbán Viktor közti belharc annyira elmérgesedett, hogy mostanra már nem állnak szóba egymással. Ez pedig a külföldi befektetőket is aggodalommal tölti el, inkább elkerülik Magyarországot. Kivéve persze a kínai és orosz oligarchákat.

A két fél között annyira megromlott a viszony, hogy a konfliktus részleteit ismerő, nevük elhallgatását kérő személyek a Bloombergnek arról számoltak be, hogy

már minden érdemi kommunikáció megszakadt Matolcsy és Orbán között,

ez pedig nem vet túl jó fényt Magyarországra sem.

A jegybank elnöke és a kormányfő közti nyílt konfliktus azután robbant ki, hogy a kormány nyilvánosságra hozta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) feletti felügyelet fokozására vonatkozó terveit.

Beszámoltunk arról, hogy Matolcsy és Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az utóbbi napokban heves szópárbajt vívott. Az MNB elnöke a közelmúltban egy díjátadón bírálta a kormány gazdaságpolitikáját, valamint csípős megjegyzést tett Nagy Mártonra.

Válaszképp a nemzetgazdasági miniszter közölte, hálát ad az Istennek, hogy már nem Matolcsy a főnöke.

Orbán és Varga a történtekhez annyit fűzött hozzá, hogy a jegybanki függetlenség sérthetetlen. Ám ezek után úgy döntöttek, hogy módosítják a jegybanktörvényt.

A módosítást tavasszal el is fogadhatják

Megírtuk, hogy Varga Mihály március 6-án közölte:

a jövő héten tárgyalhatja a kormány a jegybanki törvény módosítását.

Mint részletezte, a Európai Központi Bank a módosítási javaslatot áttekintette. Megállapította, hogy az MNB alapvető feladatainak ellátását nem érintő jegybanki tevékenységekre ki kell terjeszteni a felügyelőbizottság jogkörét.

A tárcavezető annyit még elárult, hogy amennyiben az Országgyűlés elé kerül a módosítás, úgy azt a tavasszal el is fogadhatja a parlament.

A vita külföldön is visszhangot keltett

Orbán és Matolcsy szembenállása elbizonytalanította a befektetőket, és a forintot az elmúlt egy év leggyengébb szintjére taszította az euróval szemben.

„A központi bank hitelességének csorbulása jelenleg elfogadható ár lehet Orbán céljainak eléréséhez.

A hitelesség ilyen mértékű gyengülése azonban évekre destabilizálja a valutát”

– mondta el Malin Rosengren, a Bluebay Asset Management portfóliómenedzsere a Bloombergnek.

(bloomberg.com / economx.hu nyomán)

Valódi Hírek