Most érkezett: Demeter Szilárd lett a Nemzeti Múzeum főigazgatója

Tényleg ő volt a legalkalmasabb?

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) jelenlegi főigazgatója nyerte a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatói pályázatát – tudta meg az index.hu. A portál értesülései szerint Csák János kulturális és innovációs miniszter a Nemzeti Kulturális Tanács keddi ülésén közölte a döntést.

Demeter személyének komoly üzenete van. Nemrég ugyanis meglebegtették, hogy „intézményi integrációra” készülnek, azaz több intézményt vonnának össze. L. Simon László, a múzeum volt főigazgatója ennek kapcsán írta, hogy „ha jól értettem, az egyik ismert pályázó személye azért jött szóba, mert

ő lehetne a garancia egy összevonási terv sikeres megvalósítására”.

Botrányos menesztés után meglepő jelölt

Megírtuk, hogy Csák János kulturális és innovációs miniszter elbocsátotta L. Simon Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját november 6-án, hétfőn, miután utóbbi a tárcavezető indoklása szerint az intézménytől „elvárható jogkövető magatartással” szembement.

KAPCSOLÓDÓ:

Mi folyik a karmelitában? Döbbenetes találkozóra hívta az emberét Orbán Viktor

Mint beszámoltunk róla, a World Press Photo-kiállításon látható nemzetközi sajtófotók miatt Dúró Dóra szélsőjobboldali politikus bejelentést tett. Ugyanis azon a Fülöp-szigeteken élő LMBTQ-közösséget ábrázoló fotósorozat is megjelent, amelyet a melegellenes törvény értelmében nem látogathatnák 18 év alattiak.

Az egyik fotón egy azonos nemű pár csó-kolózását is megjelenítik. Csák János tárcavezető helyt adott Dúró kifogásának, és kitiltatta a kiskorúakat a kiállításról. A főigazgató ennek nem tett eleget, így a miniszter novemberben menesztette.

Mint ismert, a főigazgató kirúgásából nemzetközi botrány lett tavaly.

„Magyarországon kirúgták a Nemzeti Múzeum igazgatóját, mert LMBTQ-tartalom jelent meg a Nemzetközi Sajtófotó Kiállításon”

– címen írta meg az amerikai AP hírügynökség L. Simon kirúgásának történetét.

Csák János november elejétől december végéig „sajnos nem ért rá”, hogy a kirúgott főigazgató helyét megpályáztassa. A pályázati kiírást – amelyet december 20-án kelteztek – két hétig ismét „nem volt idejük” közzétenni, így az csak január 4-én jelent meg hivatalosan.

Demeter Szilárd volt a titokzatos, tizedik induló, aki sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta a hírt, hogy megpályázta az állást. Pedig így történt, és mint a fentiek mutatják, végül ő lett a befutó.

Valódi Hírek