Mi folyik a karmelitában? Döbbenetes találkozóra hívta az emberét Orbán Viktor

Valami készül? Találkozik Orbán Viktor és Demeter Szilárd.

A Nemzeti Kulturális Tanács ülése előtt néhány perccel tudta meg Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) jelenlegi főigazgatója, hogy ő lesz a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója március 6-tól.

„Ezelőtt egy hónappal még csak nem is gondolkodtam azon, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói tisztségére pályáznék, hiszen megérkezett az olvasófotelem a Petőfi Irodalmi Múzeumba.

Azzal a feltétellel vállaltam ugyanis a második PIM-es ciklust, hogy a kollégáimtól kértem egy olvasófotelt, mert a heti öt munkanapból egyet szerettem volna végre olvasással tölteni a saját szórakozásomra.

Az olvasófotel megérkezett, boldogan bele is ültem, aztán elindult a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói pályázata

– mondta el az index.hu-nak.

Intézményi integrációt javasolt

Demeter azt mondta, először Csák János kulturális miniszter és Závogyán Magdolna államtitkár kérdezte meg a múzeum igazgatásáról. Ő erre írt egy „majdhogynem filozófiai indoklást” a közgyűjteményi rendszerről, és intézmények közötti integrációt javasolt.

Példaként a Magyar Természettudományi Múzeumot, az Iparművészeti Múzeumot, és az Országos Széchényi Könyvtárt (OSZK) említette.

Orbán-Demeter Szilárd találkozó a karmelitában

Demeter benyújtotta a pályázatát, majd egy hatszemközti találkozóra hívták a Várba.

„Volt egy beszélgetés hatszemközt a Karmelita kolostorban Orbán Viktor miniszterelnök úr, Csák János miniszter úr és közöttem, amikor azt is világossá tettem, hogy ha olyan embert keresnek, aki az intézmény jelenlegi állapotában képes arra, hogy rendbe tegye a Magyar Nemzeti Múzeumot, akkor az nem én vagyok”

– állítja Demeter.

Kérdés, hogy akkor miért pályázott? A pályázatáról utólag azt is elhintették, hogy visszavonta. Ismét felmerül a kérdés, hogy ha nem tartotta magát alkalmasnak, de mégis jelentkezett, miért kellett „dezinformálni”, azaz félrevezetni a közvéleményt?

„Aztán, hogy ne szivárogjon ki, meg hogy ne hekkeljék meg az egészet,

dezinformációs taktikaként elhintettük, hogy visszavontam,

ezt mindenki el is hitte, és békén is hagyták a pályázókat, tehát mindenki készült rá”

– nyilatkozta.

KAPCSOLÓDÓ:

Orbán Viktor alig tér vissza Prágából, rögtön elhagyja a kontinenst

Valódi Hírek